Skip to main content
V Posavju 21.4° C Petek, 19. avgust 2022
20.01.2020
17:09
Praznik domačih kolin v Kostanjevici na Krki
Foto: Anton Hruševar
Praznik domačih kolin v Kostanjevici na Krki je že tradicionalna prireditev, ki v dnevih godovanja svetega Antona Puščavnika, zavetnika kolin, združuje ljubitelje domačih dobrot.

Praznik domačih kolin v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Že res, da so marsikatere navade ali običaji šli v pozabo, ker so se v današnjem hitrem tempu življenja našli lažji, hitrejši in morda tudi cenejši načini izdelave,vendar je namen prireditve v Kostanjevici na Krki obdržati dediščino izdelave kolin in še več ljubiteljev povezati med sabo. To so dokazali tudi s prinešenimi vzorci, saj jih je bilo letos, skupaj s poticami, kar 123.

In kdo so zmagovalci letošnjega ocenjevanja?

Med izdelovalci je bilo veliko govora glede same izdelave in kaj se v današnjem času daje v klobase, vendar so bili vsi enotnega mnenja. Najboljše meso za krvavice, pečenice, klobase, tlačenko ali ocvirke pride iz domačega prašiča, ker je kvaliteta mesa odvisna od pridelane hrane. Po oceni strokovne komisije v sestavi Albert Lorber, Vinko Kuntarič, Alojz Zorič, Franc Hribar in Silvo Vide je najboljšo krvavico izdelal Franc Grabnar iz Šentjerneja, meseno klobaso Tia Hribar iz Sajevc, pečenico Žan Sintič iz Dolenje Pirošice, tlačenko Alojz Žabkar iz Dolnje Prekope, najboljše ocvirke pa je naredil Boštjan Sintič iz Dolenje Pirošice.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Kot je še dejal predsednik društva Franc Kovačič, je ob letošnji dvajsetletnici delovanja društva zelo vesel, da se vsako leto povečuje število vzorcev, vsako leto se prireditve udeležuje vse več ljubiteljev, hkrati pa so vedno boljši vzorci. Čeprav ima vsak ljubitelj svoj okus, so skoraj vsi poenoteni o mesu, ki gre v mesne izdelke. Celotno večerno prireditev ter poizkušino izdelkov sta vodila Ajda-Lea Jakše in Jakob Zaman Jelinčič.

Anton Hruševar

kostanjevica na krki
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja