Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
14.08.2022
11:11
Urška Klakočar Zupančič
Grafika: ePosavje.com
Ob brskanju po posavski zgodovini človek včasih najde tudi zanimive stvari. Pred 26 leti so v časopisu Naš glas objavili krajši pogovor z Urško Klakočar, tedanjo zlato maturantko z Gimnazije Brežice.

Zlata maturantka

KRŠKO V časopisu Naš glas so 8. avgusta 1996 objavili pogovor z Urško Klakočar, tedaj "izredno uspešno dijakinjo brežiške gimnazije." V uvodu pogovora so zapisali, da se je tedaj "že kakšen dan pred uradnim dnem, ki je bil določen za seznanitev dijakov z uspehom na maturi, šušljajo o 18 dijakinjah in dijakih, ki so na spomladanskem roku mature dosegli vseh 34 točk. V časopisih so se kasneje pojavila tudi imena in z navdušenjem smo ugotovili, da je nekaj tisoč maturantov daleč za sabo pustila tudi Urška."

26 let pozneje predsednica Državnega zbora Republike Slovenije

In tako je 26 let pozneje zlata maturantka postala prva predsednica Državnega zbora Republike Slovenije. V politiko je prišla iz pravniško-sodniških vrst, v že omenjenem intervjuju je govorila o svoji prihodnosti. "Vpisala se bom na pravno fakulteto. Poklic odvetnika se mi zdi zanimiv, rada delam z ljudmi. Rada pa bi se poglobila v starodavno zgodovino in obiskala dežele, katerih preteklost se mi zdi zanimiva. Egipt, Grčijo, Italijo," je odgovorila takrat. Ob izidu knjige Gretin greh smo na naših straneh maja lani objavili intervju, v knjigi gre za izjemen preplet zgodovinskih dejstev in domišljije, kar pa v ničemer ne načenja bistva - prikaz duha 17. stoletja in položaj žensk v njem.

1996: "Takšnega rezultata nisem pričakovala"

Danes predsednica Državnega zbora Republike Slovenije je pred 26 leti o rezultatu na maturi povedala, da takšnega rezultata ni pričakovala. "Po maturi nisem imela zelo dobrega občutka. Izpiti so se mi zdeli precej zahtevni, precej stvari je bilo treba znati na pamet. Matematika se mi je zdela še najbolj normalna, ker je temeljila na tistem, česar smo se naučili v štirih letih. Najmanj pa sem bila zadovoljna s slovenščino, ker se mi je zdelo, da od nas ne zahtevajo osnov, ampak drobce, ki si se jih moral naučiti na pamet."

O maturi

V intervjuju je tedaj še povedala, da "matura še ni takšna, kakršna bi morala biti. In da bi od nas zahtevala splošno znanje, osnove, ki so podlaga za študij in nekaj, kar boš potreboval v življenju."

sevnica
politika

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja