Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
27.10.2021
13:05
Radio Brežice 1963
Foto: arhiv ePosavje
Na današnji dan pred 58 leti je bila nedelja in v Brežicah se je tedaj prvič zaslišalo: "Oglaša se Radio Brežice … prvič se oglaša Radio Brežice."

27. oktober 1963

BREŽICE Na dogodek današnjega dne so spomnili v Knjižnici Brežice in zapisali, da je tako 27. oktobra 1963 Brežičane nagovorila Božena (Češnovar) Zorko, prva napovedovalka takrat najmlajše radijske postaje v Sloveniji. "Prve oddaje so poslušalci hitro sprejeli in jih z veseljem spremljali, še posebno priljubljena je bila oddaja Poslušalci čestitajo, ki je bila na sporedu vsako nedeljo popoldne. Ker so bile želje poslušalcev raznolike, zaloga plošč brežiške radijske postaje pa zelo majhna, sta se vodja Ljubo Štegar in urednik glasbenih oddaj Franc Baškovič napotila od hiše do hiše in si izposojala plošče, ki sta jih potem presnela na magnetofonski trak," so na dogodke pred skoraj 60 leti spomnili v Brežicah.

Radio Brežice 88.7 in 95.9 MHz

Od januarja 2008 je na dotedanjih frekvencah Radia Brežice 88.7 in 95.9 MHz zaigral Radio Aktual, od 9. januarja 2009 pa je Radio Aktual nasledil Radio Veseljak.

Ena, dve, štiri, pet oddaj na teden

V domoznanskem mozaiku Knjižnice Brežice tako piše, da so radijci ledino orali postopoma, najprej z eno, potem z dvema oddajama na teden, pozneje so prešli na štiri in celo pet dni v tednu. "Hkrati s količino je rasla tudi vsebinska vrednost programa. Občani so radio radi poslušali, saj jih je vestno seznanjal z dogodki v občini, jim pomagal z izobraževalnimi, zdravstvenimi in kmetijskimi nasveti, jim odpiral pot v svet resne glasbe in skrbel za razvedrilo ob nedeljskih popoldnevih," pravijo.

Dve leti pozneje so jih slišali tudi izven občine

Leta 1965 so svoj program razširili tudi na sosednjo krško občino. Po navedbah prispevka z naslovom Na srednjem valu 192 metrov, ki je bil 12. septembra 1967 objavljen v časopisu Delo, so na uredništvo prejeli dopisnice z najboljšimi željami vse od Zagreba do Novega mesta, oglasil se je celo nekdo iz Gornje Radgone in sporočil, da z veseljem posluša večino brežiških oddaj. Radio Brežice je imel svoje prostore v Prosvetnem domu.

(bš, eP)

zgodovina posavja
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja