Skip to main content
V Posavju 12.1° C Sreda, 20. oktober 2021
02.10.2021
07:48
Brežice, praznik, oktober 2021
Grafika: ePosavje.com
Oktobra praznujejo v Brežicah in letošnje leto ocenjujejo kot leto presežkov. V letošnji program Brežiškega oktobra je vključenih več kot 50 dogodkov.

O letu presežkov

BREŽICE V občini Brežice so konec lanskega leta uspešno zaključili zaključili projekt energetske sanacije 15 občinskih javnih stavb in začeli z gradnjo vrtcev Artiče ter Dobova. V Brežicah so začeli z drugo fazo oživitve nekdanjega Doma upokojencev Brežice, v katerega bodo že naslednje leto lahko sprejeli prve stanovalce.

Most čez Krko, oba čez Savo in pločnik na Obrežju

Letos so v Cerkljah ob Krki zaključili s popolno obnovo lesenega mostu čez Krko, končuje se več kot dva milijona evrov vreden projekt obnove železnih mostov čez Savo in Krko, na Obrežju so uredili cesto in pločnik od Kalina do Obrežja. 

Trije projekti z evropskimi sredstvi

V Brežicah so pridobili sredstva za tri večje projekte, prvi je projekt Hidravlične izboljšave vodovodov v občinah Brežice in Bistrica ob Sotli, druga dva sta povezana s področja mobilnosti,gradnja kolesarske poti Brežice - Dobova ter Brežice - Krška vas in Brežice - Čatež ob Savi.

Vodovodni stolp Brežice

Naslednje tedne in mesece bo zaznamovala obnova vodovodnega stolpa sredi mesta, v sodelovanju z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo bodo začeli z obnovo ceste skozi Podgračeno, v teku je postopek javnega naročila za pripravo projektne dokumentacije za dostopni Vodni center Brežice in izdelava projektne dokumentacije za etapo vzhodne obvoznice Brežice.

Turizem? Presegli število nočitev iz leta 2019

Na področju turizma so lahko zelo zadovoljni, saj so že avgusta presegli število nočitev iz rekordnega leta 2019. V primerjavi z letom 2020 v Brežicah beležijo 15% več prenočitev, kar pomeni 35.000 prenočitev več in 5% več prenočitev kot leta 2019.

Na gospodarskem področju je skupina TPV v Brezini umestila strateško investicijo državnega pomena, v poslovno cono v Slovenski vasi je prišlo podjetje Narayan, v nekdanjo avtohišo ob Cesti svobode pa City Connect.

Evropsko mesto športa

Kot smo poročali v tem tednu, je Občina Brežice pridobila naziv Evropsko mesto športa. V Brežicah pravijo, da je to "priznanje vsem ustvarjalcem na področju športa ter dokaz, da občina močno podpira vsa področja življenja, od kulture do športa."

Novo nadkritje grajskega dvorišča

Ob predstaviti rezultatov in projektov za v prihodnje so na dvorišču Posavskega muzeja Brežice predstavili tudi novo nadkritje dvorišča, s katerim bodo lahko večino leta izvajali dogodke na prostem. Za nosilno konstrukcijo je občina namenila dobrih 173.000 evrov, zasnovana je v obliki križnih obokov, ki se pojavljajo tudi v arkadnih hodnikih gradu.

Kakor še izpostavljajo na Občini Brežice, so s tem društvom in ostalim organizacijam omogočili dodaten prireditveni prostor v občini.

(bš, eP)

brežice
napovednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja