Skip to main content
V Posavju 5.9° C Petek, 9. december 2022
20.11.2020
19:17
Pred hladnimi dnevi poskrbite za vodomere
Grafika: ePosavje.com
Po nekaj dnevih goste megle v večjem delu Posavja bodo, po petkovem dopoldanskem dežju, prišli dnevi s hladnimi jutri, v nedeljo bo šlo precej pod ničlo. Ob tem poskrbite za vaše vodomere.

Pravočasno poskrbite za zaščito vodomerov

KRŠKO Pred prihajajočimi dnevi z nizkimi temperaturami je pomembno, da pravočasno poskrbite za ustrezno toplotno zaščito in občasen pretok vode. Upravljalci vodovodov upravljajo z javnim vodovodnim sistemom in zato ne morejo prevzemati odgovornosti za poškodbe vodomerov zaradi zmrzali, saj so ti v lasti uporabnikov. Stroške zamenjave v tovrstnih primerih je tako dolžan poravnati uporabnik sam.

"Vodovodno inštalacijo ustrezno zaščitite pred zmrzaljo"

In kako lahko poskrbite za zaščito svojih vodomerov? "Zaradi daljšega obdobja nizkih temperatur obveščamo uporabnike, ki so priklopljeni na javni vodovod, da morajo vodovodno inštalacijo ustrezno zaščiti proti zmrzali. S tem mislim predvsem na vodomerne jaške, da jih ustrezno zaščitijo. Tiste, ki niso dovolj globoki, jih je potrebno termo izolirati, da zaščitimo pokrov jaška s termoizolacijo in samo vodovodno inštalacijo v jašku," ob tem pravi naš sogovornik Janko Brulc, vodja oskrbe s pitno vodo v družbi Kostak, d. d.. Najbolj primerna materiala za takšno zaščito jaška in inštalacije sta stiropor in stirodur. 

"V nenaseljenih objektih zaprite vodo in izpraznite inštalacijo"

"Uporabnikom objektov, ki niso naseljeni - zidanice, vikendi in nenaseljene hiše, svetujemo, da vodo v zimskem času zapretjo in izpraznejo samo vodovodno inštalacijo. Za samo nastalo škodo mi kot upravljalci ne krijemo stroškov zmrzali vodomerov ali zmrzali inštalacijskih materialov," dodaja sogovornik.

Nasveti, kako zaščititi vodomer in inštalacije pred zmrzaljo

Med štirimi nasveti, kako zaščiti vodomer in inštalacije pred zmrzaljo, izpostavljajo, da naj bo vodomerni jašek naj bo dovolj globok – najmanj 120 cm. Izolirajte pokrov in notranjost jaška, pri dodatni zaščiti bodite pozorni, da je popisovalcu ali monterju vedno omogočen dostop do vodomera brez dodatnih posegov. Ob tem preprečite kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oziroma okrog inštalacij, ob pojavu zmrzali pa zagotovite kroženje vode po inštalaciji - kubični meter vode stane manj kot popravilo vodovodne inštalacije.

(bš)

krško
video
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
vreme v posavju

Pridružite se nam