Skip to main content
V Posavju 7.6° C Sobota, 8. maj 2021
17.12.2020
20:01
Krško, COVID-19 v Posavju
Foto: ePosavje.com
Vlada je pred prihajajočimi prazniki in novoletnim obdarovanjem sprostila še nekaj več dejavnosti. Nekatere dejavnosti že od sobote naprej.

Drevesnice, vrtnarije, prodajalne s tehničnim blagom

Storitve popravil in vzdrževanja, nega hišnih ljubljenčkov

KRŠKO Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji bo stopil v veljavo v soboto, 19. decembra in bo veljal do vključno 23. decembra 2020. Z novim odlokom je, tako pišejo v sporočilu, "začasno prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z nekaterimi izjemami, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe, oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja."

V vseh statističnih regijah pet novih izjem

V vseh statističnih regijah bo veljalo pet novih izjem. Tako bodo odprte drevesnice in vrtnarije, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, dovoljene bodo storitve izdelave, montaže, popravil in vzdrževanja, storitve nege hišnih ljubljenčkov ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

V štirih regijah z boljšo epidemiološko sliko dovoljene dodatne storitve

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko -  Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska - bodo dodatno odprli prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tekstil, knjigarne, papirnice, fotokopirnice, prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom, specializirane prodajalne z otroškim programom, dovoljene bodo storitve nepremičninskega posredovanja.

Nula nula šofer, policija

Od 24. decembra do 4. januarja organi državne uprave samo z nujnimi nalogami

In katere so te nujne naloge?

Ob tem so z Ministrstva za javno upravo sporočili, da bodo da organi državne uprave v času od 24. decembra 2020 do 4. januarja 2021 opravljali samo nujne naloge. Med te štejejo naloge, ki so vezane na tek procesnih rokov, naloge, povezane z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin, naloge v zvezi s preprečevanjem nevarnosti za življenje in zdravje ljudi, za okolje, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti ali za nastanek hujše gospodarske škode, naloge nujnega in učinkovitega izvajanja oblasti in delovanja države.

Predlagajo izrabo letnega dopusta

"Vlada Republike Slovenije priporoča predstojnikom organov državne uprave, da predlagajo javnim uslužbencem, ki ne bodo izvajali nujnih nalog, da v obdobju od 24. decembra 2020 do 4. januarja 2021, izrabijo letni dopust ali drugo vrsto upravičene odsotnosti. Javne uslužbence, ki v tem obdobju ne bodo izrabili letnega dopusta ali druge upravičene odsotnosti, se napoti na čakanje na delo doma s pravico do nadomestila plače, kot jo določa zakon," pravijo v sporočilu.

Dodatna omejitev gibanja in zadrževanje javnih uslužbenci v uradnih prostorih

Prav tako bodo v času božičnih in novoletnih praznikov, ki deloma sovpadajo tudi s šolskimi počitnicami, od 24. decembra 2020 do 4. januarja 2021, dodatno omejili gibanje in zadrževanje javnih uslužbencev v uradnih prostorih organov državne uprave - v ministrstvih, organih v njihovi sestavi, vladnih službah in upravnih enotah.

(bš)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam