Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
14.09.2021
21:00
Velika Dolina
Foto: ePosavje.com
V četrtek bo v Brežicah potekal posvet o aktualnih vprašanjih, povezanih z romsko populacijo v občini, predvsem na območju krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem.

Romska problematika v občini Brežice

BREŽICE Aktualna vprašanja, povezana z romsko populacijo v občini Brežice je že sredi julija na srečanju izpostavila civilna iniciativa. Krajani Velike Doline so zaskrbljeni glede razvoja dogodkov, ki naj bi se v skupnosti pojavili po naselitvah dveh družin romske skupnosti. "Marsikaj se dogaja. Dva dni je mir, tretji dan se že med seboj kregajo, tepejo. Sploh nismo zadovoljni, moramo vse zaklepati, pospravljati," nam je ob obisku Velike Doline dejal tamkajšnji prebivalec. Drugi je pristavil, da "ropajo, kradejo. Tudi po drugih vaseh."

"Nesoglasja se lahko rešijo le s sodelovanjem inštitucij"

V Brežicah v četrtek pripravljajo posvet, na katerem nameravajo širše spregovoriti o vprašanjih, ki jih je izpostavila civilna iniciativa, ki se je oblikovala na območju krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem. "Sami se zavedamo, da to ni vprašanje, na katerega bi lahko odgovarjali oz. našli in izvajali rešitve znotraj občine, ki na tem področju nima pristojnosti, zato je župan na posvet povabil vse institucije in posameznike, za katere meni, da bi lahko s svojim delom prispevali k rešitvi," pravi v. d. direktorice občinske uprave Občine Brežice in vodja tamkajšnjega oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular.

S predstavniki civilne iniciative so se že pogovarjali

Četrtkov posvet pa ni prva priložnost za seznanitev z razmerami na tem območju, pravi sogovornica, saj so jih predstavniki obeh krajevnih skupnosti in civilne iniciative o tem seznanili že na dveh posvetih ter župana pozvali k odgovorom. "Župan je na zadnjem srečanju povedal, da žal občina nima pristojnosti znotraj postopkov preseljevanja, kot so jih oni poimenovali, da občina ni tista, ki bi nekomu dovoljevala ali preprečevala priselitev na območje in da dejansko si tega verjetno niti ne želimo," je dodala. > PREBERI VEČ

Nesoglasja se lahko rešijo le s sodelovanjem inštitucij. Glede na pretekle izkušnje pa ne moremo izključiti, da sta nastanek in delovanje civilnih iniciativ povezana z bližajočimi se lokalnimi volitvami.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Način življenja priseljenih Romov je žal moteč za širšo okolico"

V civilni iniciativi krajanov Velika Dolina in Jesenice na posvetu želijo od pristojnih organov odgovore, "zakaj bi se dodatno obremenjevalo naše območje, kjer so strnjene vasi poseljene predvsem s starejšim kmečkim prebivalstvom, ter povečalo število romskih družin. Žal ne moremo mimo dejstva, da nam v primeru številčnejšega naseljevanja Romov padejo tudi vrednosti nepremičnin in jih je težko prodati, to pa nedvomno vpliva na prihodnji razvoj kraja, ki so ga v zadnjih letih mlade družine iz mest zaznale kot zanimiv kraj s potencialom za razvoj in za umirjen način življenja."

Kot so nam odgovorili v pisnem odgovoru, "je način življenja priseljenih Romov žal moteč za širšo okolico, saj je zanje značilna glasna glasba, kurjenje odpadnega materiala, nevarna vožnja z neregistriranimi avtomobili, tatvine, izsiljevanje in grožnje. Prihaja do nasilnih spopadov med samimi Romi in posameznimi Romi ter lokalnim prebivalstvom. Predvsem, ko pride do nasilnih izpadov posameznikov se zdi, da so glede na število le ti privilegirani."

"Imamo ustavno pravico do varnosti"

In kakor nadaljujejo, "ljudje imamo »Ustavno pravico do varnosti«, zato smo zaskrbljeni ob informaciji, da se bo v naše kraje priselilo še več Romov. Iz različnih medijev in poročanj je razvidno v kako težkem položaju so ljudje, ki živijo ob večjih romskih naseljih na Dolenjskem in tudi sami policisti na terenu pri reševanju romske problematike niso dovolj uspešni. Policija kot institucija se trudi izboljšati stanje, vendar ji ne uspeva zaradi slabe socialne in neučinkovite kazenske politike."

Avtocesta pred Obrežjem

Napovedujejo možnost zapore avtoceste in mejnega prehoda

Krajani obeh krajevnih skupnosti, če jim pristojni ne bodo podali odgovorov in pojasnil ter pristopili k reševanju že zaznanih težav in preprečili nastajanje novih, napovedujejo tudi možnost protestov in upora. Krajani med drugim napovedujejo, da bi lahko zaprli ulice, tudi avtocesto ali mejni prehod, pa tudi postavili blokade s traktorji ali kombajni.

(vs, bš, eP)

brežice
romi
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi