Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
15.06.2022
14:07
Prenovljeni salon Kreutz, Sevnica
Foto: Posavski muzej Brežice
V četrtek ob 17. uri bodo v Sevnici predstavili prenovo brivsko-frizerskega salona Kreutz.

Brivsko-frizerski salon Kreutz

BREŽICE Na dogodku bodo zbirali zgodbe o salonu Kreutz, ki bodo pomagale obuditi snovno in nesnovno dediščino salona in salon ter hkrati lokalni skupnosti predstaviti to izjemno kulturno dediščino mesta Sevnice in območja.

Projekt prenove in oživitve bodo predstavili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, Božena Hostnik (ZVKDS OE Celje) bo predstavila potek obnove Brivsko-frizerskega salona Kreutz, Jože Drešar (Gnom d.o.o.) bo govorili o opravljenih delih, Stanka Glogovič in Nives Slemenšek iz Posavskega muzeja Brežice o konservatorskih in restavratorskih delih ter predmetih v prostoru.

Jadranka Rešeta, rojena Zupanc, bo spregovorila o spominih na svojo mamo Dragico Kreutz Zupanc (1931–2017), slikar Vladimir Leben pa o svojih likovnih delih, katerih navdih je bil Brivsko-frizerski salon Kreutz. Adrian Klenovšek, Britzzo, bo predstavil moško in mladinsko moško frizerstvo s pridihom brivnice »stare šole«.

MUZEJSKO OBUJENI BRIVSKO-FRIZERSKI SALON KREUTZ in zbiranje zgodb o salonu
Četrtek, 16. junij, 17.00, Trški dvorec, Glavni trg 19a, Sevnica

Prvi frizerski salon v Sevnici

Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900, na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi številka 5 (zdaj Glavni trg 17), odprl Dragotin Karl Kreutz (1874–1923), rojen v Ljubljani. V salon so sprva hodili samo moški, od leta 1937, ko so začeli delati ženske pričeske, pa je bil odprt tudi za ženske.

V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivsko- frizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931–2017), upokojila. Leta 2013 sta bili stavba in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembna dediščina sevniškega obrtništva razglašeni za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine.

Pri prenovi prostora in ponovni postavitvi ter konserviranju in restavriranju predmetov so sodelovali Občina Sevnica, ZVKDS OE Celje, Posavski muzej Brežice, Gnom d.o.o. in KŠTM Sevnica. "Posebej se zahvaljujemo gospe Jadranki Rešeta, rojeni Zupanc, hčeri Dragice Karoline Kreutz (1931–2017), ki je prinesla več predmetov za namen postavitve razstave v salonu, ter nam srčno pomagala in svetovala pri postavitvi predmetov na njihovo izvorno mesto v salonu," dodajajo v Posavskem muzeju Brežice.

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

dediščina Posavja
napovednik
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja