Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
10.02.2021
14:29
Foto: ePosavje.com
Letošnji pustni karneval Fašjenk v Dobovi bo drugačen kot doslej. V dogajanju so močno vpeti kosci, kosec pa je tudi tamkajšnji najbolj prepoznaven lik, zato ga podrobneje spoznajmo.

Pustna maska Kosec 

"Bolj kot si bil drugačen, bolj si bil zanimiv"

BREŽICE Bele hlače bregeše, srajca ali rubača, visoko pokrivalo turn, na njem pa raznobarvni trakovi, ki jih rečejo pangeljci, in larfa – obrazna maska, ki je tako kot turn narejena iz kartona … "Po svoje si si naredil nos, ali je bil raven, postran, obarval obrvi, celo da se joče ali pa smeji. Naknadno smo delali tudi brke s prediva ali pa kaj takega. Bolj kot si bil drugačen, bolj si bil zanimiv, da ni bilo enolično. Trši papir kot je, bolje je. Včasih je bil od koledarjev ali škatelj od čevljev, sedaj je pa teh materialov dovolj" pove Robert Lubšina iz sekcije Fašjenk Turističnega društva Dobova.

Rdeča ruta in pas z zvoncem

Značilno opravo kosca dopolnjujeta še rdeča ruta rubic in pas z zvoncem … "Včasih ima kdo eden ali dva zvonca, seveda lepše je, če tudi malo bolj zvoni. Najprej si damo gor larfo, za larfo pa še pride trn. Sedaj pa samo še kosa in lahko gremo."

Kosec s koso "pokosi" zimo

"Naš osrednji pustni lik je maska kosec in prihaja iz vasi Loče, tam se je obdržal pri življenju in vsako leto na pustni torek, zgodaj zjutraj, naši vaščani komaj pričakujejo, da pridejo kosci na vas in za tem še pustna svadba," je dodal Ivan Kovačič, predsednik sekcije Fašjenk iz Turističnega društva Dobova.

Gre za običaj, ki se ohranja iz generacije v generacijo

Kako dolga je v resnici tradicija pustnih običajev v Dobovi, ni točno znano. "Nimamo nekega zapisa, ampak že naši dedki in babice pravijo, da so jim že njihovi predniki povedali o tej zgodbi in mi skušamo nadaljevati to tradicijo. Zdi se nam zelo pomembno, da se ohrani in zaradi tega smo ga tudi lani vpisali v register nesnovne kulturne dediščine, tako da bo tudi tam zapisano in si ga lahko v etnografskem muzeju v Ljubljani tudi ogledate."

Obrški prutarji

Imajo pa še eno etnografsko masko, ki je v preteklosti zamrla, a so jo pred leti znova obudili. To so obrški prutarji. "Tudi imajo visoka pokrivala na glavi, oblečeni so v lanene obleke, imajo zelene jopiče, kjer so blizu Jovsov, to je zaščiteni park. V rokah pa na mesto kos držijo šibe, ki jim rečejo prut po domače, ki so pa okrašene s pongeljci. Včasih je bila tradicija, kdo je imel večjo in bolj ravno šibo, je bil glavni."

Karnevala letos ne bo v takšni obliki kot doslej

Mednarodnega pustnega karnevala, ki se ga udeležujejo tako etnografske kot karnevalske skupine, v Dobovi letos ne bo, kosci, orači in obrški prutarji pa bodo kljub temu po vaseh izvedli pustne običaje. "Letos karnevala pač ne bo v takšni obliki, v vaseh bomo imeli samo etnografske skupine. Dogovarjamo pa se z županom Občine Brežice, da bi vseeno v času pustovanja mi postavili našega župana na občino, ker je veliko problemov, ki jih mora rešiti," še doda Kovačič.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

dobova
video
posavski tednik

Pridružite se nam