Skip to main content
V Posavju 21.5° C Petek, 19. avgust 2022
01.01.2022
11:14
Najbolj brano na ePosavje.com
Grafika: ePosavje.com
Za nami je še eno leto, ki ga je zaznamoval virus. In leto, ki nam je prineslo vse. Veselje, žalost, takšna in drugačna presenečenja. Leto 2021 so na ePosavje.com zaznamovali naslednji dogodki:

10 najbolj branih novic v letu 2021

Kako smo pred pustom pekli krofe

Pred pustnim časom smo na ePosavje.com pekli krofe. Gospa Jožica iz Podbočja nam je pokazala vse skrivnosti priprave te sladice, zapis ste bralke in bralci odlično sprejeli, kar je videti tudi v spletni statistiki obiskov minulega leta na naši spletni strani.

PCT pogoj

Tudi letošnje leto je zaznamovalo dogajanje z virusom SARS-CoV-2, boleznijo COVID-19 in ukrepi, ki so nam jih v skrbi za naše zdravje nalagali vladajoči. Tako so sredi septembra za dostop do (večine) storitev uvedli PCT pogoj. Tudi za točenje goriva na bencinskih črpalkah, kar je ujezilo Brežičana na bencinski črpalki. Tako ujezilo, da je svoj avtomobil parkiran ob otoku za točenje goriva in ker ni mogel natočiti goriva, so morali v Trnje priti tudi policisti. 

Nevsakdanja nesreča v Krškem

Veliko zanimanja je konec januarja v Krškem pritegnila nevsakdanja prometna nesreča, ko je voznica končala ujeta v vozilu na boku, na sredi stopnišč med dvema večstanovanjskima stavbama na Cankarjevi ulici. Neroden začetek, srečen konec. 

Španci na nebu (in zemlji)

Za še več čudnih pogledov iz kategorije "Ja kak ti je pa to ratal?!" je konec maja poskrbel pilot španskega helikopterja, ko je v sklopu priprav na vojaško vajo Jadranski udar pred Brestanico presekal kable daljnovoda ter zasilno (in varno) pristal na njivi ob glavni cesti Krško - Sevnica pred mostom čez Savo proti Brestanici. Po treh dneh je v Posavje priletel španski tovorni helikopter Chinook in svojega lažjega in manjšega kolega odpeljal proti letališču Cerklje ob Krki. Konec dober, vse dobro.

"Piciklisti" po Posavju

V petek, 11. junija, smo na posavskih cestah gostili profesionalne kolesarje v 3. etapi Dirke po Sloveniji. Prvič sploh se je zgodilo, da je bil štart in cilj etape v Posavju. To, da smo na posavskih cestah imeli priložnost še vedno najboljšega svetovnega kolesarja ta hip Tadeja Pogačarja, je zagotovo nekaj, po čemer si bomo zapomnili letošnje leto. Pa tudi po veselih obrazih, prešernem navijanju in obilici dobre volje na štartu dirke v Brežicah, ob cesti in na cilju v Krškem. Še kdaj!

Reševanje tovarne in ljudi

V poletnih mesecih so se ustavili papirni stroji v krškem Vipapu. Zaposleni dalj časa niso vedeli, kaj in kako naprej. Z decembrom pa je tovarna znova oživela. 

Protesti

Pred posavskimi osnovnimi šolami se je 17. novembra zbralo več staršev, ki so nasprotovali ukrepu samotestiranja na okužbo s SARS-CoV-2 virusom. V Brežicah so starši simbolno prižgali tudi nekaj sveč, na vseh protestnih shodih pred šolami so bili prisotni policisti.

Preplaval Savo in se izgubil na Vidmu

Nekega hladnega avgustovskega jutra je 21-letnik v Krškem nekaj pred četrto zjutraj skočil v Savo, jo preplaval, nato pa se je na Vidmu za njim izgubila vsaka sled. Ko so ga policisti našli, je še vedno kazal vidne znake učinkov prepovedanih drog in bil v slabem psihičnem stanju, na kraj so poklicali zdravnika in reševalce. "Po pregledu so ga odpeljali v brežiško bolnišnico in obvestili starše," so tedaj sporočili policisti. Konec dober.

Dobra duša Sremiča

Vroča julijska sreda. Malo posebna, ker je Primož Roglič na olimpijadi dobil zlato medaljo. Čutiti je bilo pravo kolektivno veselje, tisto, ki daje občutek v isto smer obrnjenega skupnega duha, kar je danes redko. Spuščal se je večer in razgreto ozračje se je začelo rahlo hladiti, popoldne na Sremiču vedno začne pihljati in vročina popusti.

Ko pihne, pihne

Sredi avgusta je bilo, ko se je skuhala nad Bohorjem. Tista, taprava. Tista, poletna nevihta. In potem je pihnlo... Po Savi navzdol, iz Gunt prek starega Krškega čez savski lijak vse do Vrbine. Podiralo je drevesa, zvijalo še tako dobro pričvrščene ograje na tenisu, popukalo grmovje. Severni veter za rekord. Kot so izmerili (in kasneje tudi uradno potrdili), je na vremenski postaji v Nuklearni elektrarni Krško pihnilo 115 kilometrov na uro.

(eP)

eposavje
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja