Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
01.01.2022
11:28
Posavci, ki so zaznamovali leto 2021
Grafika: ePosavje.com
Kdo izmed Posavk in Posavcev je zaznamoval skoraj končano leto 2021? O, ja. Veliko jih je bilo in iz vseh sfer našega vsakdana. Politika, gospodarstvo, šport, kultura in še kaj.

Posavci, ki so zaznamovali leto 2021

V še enem virusno epidemičnem letu smo imeli Posavci na odrskih deskah slovenskega vsakdana kar nekaj glavnih igralcev. Poglejmo - kdo in kdaj je kje ...

ANDREJ IN BOJAN V zadnjih mesecih leta sta na oder stopila sopotnika desetletja in še malo več. Po razkritju zvočnih posnetkov pogovora med današnjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in prvim možem DZS-ja in Term Čatež Bojanom Petanom, v katerem ni manjkalo takšnih in drugačnih nasvetov, reka Sava pod čateškim mostom naprej teče proti Mokricam. Minister Vizjak je za boljšo popotnico do konca leta v Državnem zboru "preživel" še interpelacijo in vse se zdi, da bo ministrski mandat dokončal brez posebnih težav.

NAŠI Na državnem kadrovskem vrtiljaku se je zavrtelo precej naših fantov. Tako je vodja kabineta pri ministru Andreju Aleksander Zupančič med drugim postal član nadzornega sveta Petrola, nekdanji kandidat za župana občine Krško Cvetko Sršen je od začetka januarja predsednik nadzornega sveta GEN energije, od 10. marca letos pa predsednik uprave Telekoma Slovenije. Konec marca so iz poslanske skupine SMC izstopili trije njihovi nekdanji poslanci in se nepovezano povezali, koalicijskim poslancem pa s trona predsednika Državnega zbora Republike Slovenije konec maja ni uspelo "odsloviti" Igorja Zorčiča. Pol leta pozneje je Zorčič še vedno predsednik, s preostalimi tremi poslanci iz Posavja Dušanom Šiškom, Tomažem Liscem in Matjažem Hanom pa so  uspešno sodelovali v Klubu posavskih poslancev. Tudi tako, da je Krško od 4. decembra naprej uradno Mestna občina Krško.

Vizjak

 

NAŠE Reševanje krškega Vipapa je v ospredje dvignilo novo ime na posavskem gospodarskem zemljevidu. Milena Resnik je po slabem pol letu od zastoja krške tovarne v začetku decembra povedala, da papirni stroji znova delujejo in iz tovarne znova prihaja papir. V začetku leta je dotedanja vodja krške območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Tatjana Mlakar postala generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. In ne gre spregledati niti okrogle obletnice, letos mineva 30 let varne hiše Pepcin dom, ko je Pepca Vodopivec Centru za socialno delo Krško podarila svojo nepremičnino in poskrbela za zatočišče žrtvam nasilja v družini.

 

VRAČAJO UPANJE Da le ni vse tako sivo, so nam upanje pokazali (tudi) Žiga Divjak, Sara Dirnbek, Katarina Rešek - Kukla KesherovićMitja Markovič in Matej Leskovšek. Režiser Žiga Divjak je za predstavo Gejm prejel veliko nagrado Borštnikovega srečanja za režijo, Sara Dirnbek pa je v tej predstavi navdušila z igro in za vlogo prejela Borštnikova nagrado za mlado igralko. Katarina Rešek z umetniškim imenom Kukla Kesherović je s filmom Sestre zmagala na najbolj znanem festivalu za kratki film v Clermont-Ferrandu, na zadnji dan lanskega leta pa se je podpisala pod videospot za Dina Merlina in Senidah. Leto dni kasneje ima videospot na Youtubu dobrih 14 milijonov ogledov. Zdaj že nekdanji župnik Župnije Krško - Videm ob Savi Mitja Markovič je zaključil 16-letno obdobje na čelu videmske župnije in se s svojim prispevkom lokalnemu okolju zapisal v srca domačinov. Sevničan Matej Leskovšek se je konec avgusta pridružil fotografski ekipi svetovno znanega medija NY Times, ko bo za njih kot fotourednik pokrival širše območje Azije. 

MLADE PIŠTOLCE Letošnje leto nam je na športnem področju prineslo nekaj novih mladih pištolc. V zahtevni mednarodni konkurenci sta v ospredje stopila 18-letni Radečan Benjamin Šeško v dresu nogometne ekipe Red Bull Salzburg in košarkaš beograjskega Partizana, 20-letni Krčan Gregor Glas. Njegov vrstnik Mark Španring si je z odličnimi nastopi v 1. slovenski nogometni ligi za ekipo ljubljanskega Brava prislužil vpoklic v mlado nogometno reprezentanco in na eni od kvalifikacijskih tekem zadel proti reprezentanci Anglije. 

NE BOMO POZABILI Na predvečer praznika dneva reformacije so v Krškem zaradi strahu pred nepovabljenimi gosti ogradili Trg Matije Gubca, sredi novembra je pri nas odmevalo dogajanje v energetiki in družbi GEN-I, leto si bomo zapomnili še po izdanem energetskem dovoljenju za projekt izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško ter po izgradnji suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo v JEK, ne zgodi pa se prav pogosto, da katera od posavskih občin postane mestna občina. Krško je od 4. decembra tudi uradno ena od dvanajstih slovenskih mestnih občin. In gotovo eden od dogodkov leta.

(bš, eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče
politika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja