Skip to main content
V Posavju 7.1° C Nedelja, 9. maj 2021
28.08.2020
22:00
V petek dopoldne so napovedali prelet bombnika B-52, enega najširših letal v letalskem svetu. Od veliko besed je ostalo samo spremljanje na radarju in nekaj sekund ropotanja.

Veliko besed za prazen nič

(17:20) Slišalo se ga je, letel je na več kot 8000 metrih

Strateški bombnik B-52 iz flote Združenih držav Amerike je nekaj po 17. uri preletel Slovenijo. Po podatkih spletne strani planeradar.ru, kjer beležijo premike letal, je letel na višini 8.230 metrov, v slovenski zračni prostor je vstopil nekje nad Brežicami in ob 17.21 zapustil Slovenijo pri Ilirski Bistrici. In to je bilo. Solidarnostno.

Prelet štirih strateških bombnikov B-52

Kdaj? Predvidoma okrog 16.45 ure

BREŽICE Kot so sporočili iz Slovenske vojske, bodo "v znak solidarnosti zavezniška letala popoldne preletela Slovenijo." Po preletu lovcev ameriških lovcev F-16 in slovenskih Pilatusov PC-9 v začetku junija, bodo v petkovem popoldnevu na slovenskem nebu strateški bombniki B-52 Stratofortress.

Od Čateža ob Savi do Ilirske Bistrice

Letala bodo v slovenski zračni prostor vstopila predvidoma ob 16:45 pri Čatežu ob Savi in nekaj minut kasneje izstopila pri Ilirski Bistrici.

Bombniki B-52, Foto: eucom.mil

Enodnevna misija Zavezniško nebo

Kot pravijo v Evropskem poveljstvu Združenih držav je poveljstvo, kjer usmerjajo in vodijo vse ameriške oborožene sile v Evropi, Aziji in na Bližnjem vzhodu, naj bi enodnevna misija z naslovom Zavezniško nebo pokazala solidarnost Nata, povečala pripravljenost in zagotovila možnosti usposabljanja za izboljšanje interoperabilnosti vseh sodelujočih letalskih posadk iz ZDA in Natovih zaveznikov.

V katerih vse državah bodo leteli?

Štirje bombniki B-52 Stratofortress, ki so trenutno razporejeni v letalski bazi Fairford v Veliki Britaniji, bodo preletela evropski del misije. Strateški bombniki se bodo čez dan združili z lovskimi letali sil nekaterih držav Nato in zračnimi letali za polnjenje goriva na nebu nad vsako državo gostiteljico. Z letali bodo v misiji sodelovale države Belgija, Bolgarija, Kanada, Hrvaška, Češka, Danska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Turčija, Združeno kraljestvo in ZDA.

"Pripravljenost na kakršenkoli svetovni izziv"

"Današnja misija operativne skupine za bombnike je še en primer, kako zavezništvo vzdržuje pripravljenost, izboljšuje interoperabilnost in dokazuje našo sposobnost izpolnjevanja zavez," je dejal general Tod Wolters, poveljnik ameriškega evropskega poveljstva (USEUCOM). "Z nadaljnjo krepitvijo naših trajnih odnosov pošiljamo jasno sporočilo potencialnim nasprotnikom o naši pripravljenosti na kakršenkoli svetovni izziv."

(bš)

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam