Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
14.04.2021
13:47
Namakalni sistem Arnovo selo
Foto: arhiv ePosavje
Brežiški občinski svetniki bodo na aprilski seji med drugim odločali tudi o tehnološki posodobitvi namakalnega sistema v Arnovem selu.

Posodobitev namakalnega sistema Arnovo selo

BREŽICE Občina Brežice v Arnovem selu načrtuje tehnološko posodobitev tamkajšnjega namakalnega sistema, ki so ga izgradili v letih 1994/1995. S prvotno načrtovanih 8 hektarjev namakalnih površin so te razširili na 36 hektarjev, namakalni sistem je danes v slabem stanju in je le pogojno uporaben.

Tako bodo na območju, zasajenem pretežno z jablanami in v manjšem delu z marelicami, jagodami, češnjami, hruškami, kivijem in kakiji, celostno obnovili in tehnološko posodobili namakalni sistem. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sicer namakalni sistem preneslo v last Občine Brežice.

Sredstva v proračunu so predvidena

Za projekt so že izdelali tehnično dokumentacijo, v občinskem proračun so predvidena sredstva, z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa so obljubili podporo prek javnih razpisov. Tega sicer še niso objavili, bodo pa na njem - tako pišejo na Občini Brežice, lahko kandidirali za nepovratna sredstva.

Arnovo selo

Novih 6.028 metrov omrežja in lokalnih hidrantov

V Arnovem selu želijo v tem projektu očistiti in urediti akumulacijo, zgradili bi novih 6.028 metrov razvodnega omrežja in lokalnih hidrantov, namestili novo črpalko te postavili novo peščeno filtrsko postajo.

Investicijo so ocenili na 688.000 evrov

Investicijo v tehnološko posodobitev namakalnega sistema so ocenili na 688.000 evrov, izvedbo projekta načrtujejo v letih 2022 in 2023, na Občini Brežice pa čakajo še na soglasje občinskih svetnikov na aprilski seji, ki bo v ponedeljek, 19. aprila.

"Bistveno večji in bolj kakovosten pridelek"

"Z izvedbo projekta bo številnim malim kmetovalcem (predvsem sadjarjem) na območju Arnovega sela omogočen bistveno večji in tudi bistveno bolj kakovosten pridelek, s tem pa se bo izboljšal tudi njihov gospodarski položaj. Ker so lastniško razdrobljeni in finančno šibki sami ne zmorejo izpeljati takega projekta, lahko pa v tej vlogi nastopi Občina Brežice, še posebej, če bodo pridobljena tudi nepovratna sredstva," še dodajajo na Občini Brežice.

(eP)

brežice
kmetijstvo

Pridružite se nam