Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
22.05.2021
21:53
Podpolkovnik Janez Gaube, Slovenska vojska
Foto: ePosavje.com
Podpolkovnik Janez Gaube, poveljnik 15. polka slovenskega vojaškega letalstva, je ob zaključku 1. faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki povedal, da je to naše okno v svet.

"Prenovljeno letališče Cerklje je naše okno v svet"

BREŽICE V sredo so v Vojašnici Jerneja Molana na letališču Cerklje ob Krki s krajšo slovesnostjo obeležili zaključek 1. faze posodobitve letališča, ko so v zadnjih dobrih desetih letih tam iz nekdanjega letališča JLA to preuredili v moderen, v svet primerljiv civilno-vojaški objekt.

"Projekt, s katerim je Republika Slovenija in z njo tudi Slovenska vojska pridobila prenovljeno letališče, je naše okno v svet. Temu smo priča tudi danes, saj je letališče povezalo več kot 20 držav, ki sodelujejo na mednarodni vaji Jadranski udar in Zvezdni vitez. V veliko veselje mi je, da se srečamo ob zaključku tako pomembnega dejanja in vojaškemu okolju damo pečat uspehu," je ob tem povedal podpolkovnik Janez Gaube, poveljnik 15. polka slovenskega vojaškega letalstva.

Letalske operacije tudi v pogojih zmanjšane vidljivosti

"Prenova letališča Cerklje ob Krki je zagotovo eden od večjih pečatov, ki bo zapisana v novejši zgodovini slovenskega vojaškega letalstva. S pridobitvijo novega obratovalnega dovoljenja so na letališču omogočene letalske operacije tudi v pogojih zmanjšane vidljivosti, kar bistveno pripomore k povečanju operativnosti letališča," je v sredo še povedal prvi mož slovenskega vojaškega letalstva. In spomnil, da so s tem dosegli enega najpomembnejših mejnikov v procesu modernizacije in rekonstrukcije letališča.

Z vlaganjem do boljših pogojev za delo

Zametki letališča segajo v leto 1938, ko je v Cerkljah začelo nastajati travnato letališče. "Zgodba letališča Cerklje ob Krki pa ni le zgodba o preteklosti, temveč predvsem zgodba o sedanjosti in prihodnosti. Z vlaganjem v infrastrukturo in modernizacijo opreme smo dosegli boljše pogoje za delo ter ustvarili delovno okolje, s katerim bomo med mladimi povečali interes za delo v Slovenski vojski," dodaja.

Gaube izpostavil zgledno sodelovanje z lokalno skupnostjo

"Slovenska vojska, katere del je slovensko vojaško letalstvo, je vedno bila in je v službi domovine ter njenih državljank in državljanov, kar potrjujemo iz dneva v dan, ko zagotavljamo letalske zmogljivosti pri reševanju življenj. Veseli smo tudi, da je med 15. polkom vojaškega letalstva in lokalno skupnostjo vzpostavljeno zelo dobro, zgledno sodelovanje," je še povedal Gaube in se zahvalil za dosedanje sodelovanje brežiški, krški, sevniški in kostanjeviški občini.

"Povezanost z lokalnimi skupnostmi nam veliko pomeni"

"Povezanost z lokalnimi skupnostmi nam veliko pomeni. Vseskozi si prizadevamo za čimboljše sodelovanje. Kot poveljnik 15. polka vojaškega letalstva vam lahko povem, da je načrtovano in kakovostno vlaganje v kadre, znanje ter vojaško infrastrukturo in opremo dolgoročna investicija in naložba v vzdržljivost Slovenske vojske. Letališče Cerklje ob Krki je zagotovo v ena od teh naložb," je še sklenil poveljnik in napovedal začetek 2. faze obnove letališča.

Gasilsko - reševalni objekt, letališče Cerklje ob Krki

Kaj prinaša druga faza posodobitve letališča?

In kaj prinaša druga faza posodobitve letališča? Vodja projekta posodobitve letališča Jože Lacko je nedavno povedal, da bo ta faza posodobitve imela nekaj ključnih nalog, ki se nanašajo pretežno na naloge oskrbe z gorivom. Tako želijo na letališču izboljšati sistem za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečali bodo kapacitete za skladiščenje goriva izven letališča, uredili cesto za dovoz goriv med Zasapom in Črešnjicami, hkrati pa izboljšali tudi vojaške logistične kapacitete.

Kerozinovod iz Krškega do letališča

Z izboljšanjem sistem za polnjenje letal z gorivom na letališču želijo rešiti problem oskrbe z gorivom. "V tem trenutku je edini rezervoar letalskega goriva v okviru Luke Koper. Dnevna vožnja po cesti s cisterni na 300 in toliko kilometrov do letališča ni vojaško učinkovito in ne zagotavlja nujnega pogoja, ki je postavljen s tem, da mora imeti vojaško letališče možnost cestnega prevoza kot tudi prevoza z železnico - če že ne neposredno na letališče, pa v bližini," je ob tem povedal Lacko.

"Projekt je v fazi priprave projektne dokumentacije"

Kako bodo rešili ta problem? Lacko pravi, da z vključitvijo v sistem blagovnih rezerv. "V Sloveniji bomo tako razrešili vprašanje oskrbe z letalskim gorivom na bistveno bolj učinkovit način in ki bo omogočil zadostno varnost dobave glede na alternativne možne poti. Ta projekt je v pripravi projektne dokumentacije, realizacijo pričakujemo do leta 2027, 2028, da bo največji del tega že zgrajen."

(eP)

slovenska vojska
brežice
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja