Skip to main content
V Posavju 5.6° C Petek, 3. februar 2023
21.04.2022
07:31
Preprečite težavo s prostato pravočasno
Preprečite težavo s prostato pravočasno

Spletna lekarna Moja lekarna in njeni strokovnjaki za vas redno pripravljajo informativne, izobraževalne ter koristnih napotkov polne članke, v katerih na svoji spletni strani obravnajo različne teme. Mi pa smo se tokrat  odločili posvetiti težavam, ki praviloma prizadenejo le moške po petdesetem letu starosti, zato smo za nasvete vprašali kar Lukanc Majo, mag. farm. iz Moja Lekarna, d.o.o.. Govorili bomo o težavah s prostato, ki same po sebi niso življenjsko ogrožajoče, znajo pa biti precej moteče, saj njihovi simptomi v veliki meri zmanjšajo kakovost življenja.

V nadaljevanju prispevka si oglejmo, kaj je prostata, kako se kažejo težave z njo in do katerih bolezni lahko te pripeljejo, pa tudi kakšno zdravljenje je na voljo ter kako si pomagati. A ne pozabite: kot za praktično vsako zdravstveno tegobo tudi za prostato velja, da je preventiva boljša kakor kurativa!

Spletna lekarna izpostavlja: prostata

Prostata je izključno moška spolna žleza, ki leži pod sečnim mehurjem. Skoznjo poteka manjši del sečnice, vključena pa je v izločanje urina in semenske tekočine ter zadolžena za tekočino, s katero se prehranjujejo semenčice (ta jim omogoča gibanje). Poleg tega skladišči urin in ščiti pred vnetji.

Zanjo je značilno, da se pod vplivom testosterona z leti poveča, a to samo po sebi ne povzroča skrbi, saj gre v večini primerov za povsem nenevarno povečanje, zaradi česar številni moški niti ne vedo, da je njihova prostata pridobila večji obseg.

Težave s prostato

Povečanje obsega prostate je torej pogojeno s starostjo in se mu ni mogoče v celoti izogniti. Kljub temu pa velja – spletna lekarna Moja lekarna to izredno rada izpostavi –, da zdrav življenjski slog, duševno ravnovesje in mediteranska hrana tveganje za težave v veliki meri zmanjšajo. Pozitiven učinek na prostato med drugim kažejo tudi selen, cink, vitamin E, črni poper, paradižnik, izvleček korenine koprive in plodovi žagastolistne palme, medtem ko za škodljive veljajo alkohol, tobak, mrzle, mehurčkaste pijače ter hrana, bogata z beljakovinami živalskega izvora. Kljub naštetemu pa za najboljšo preventivo veljajo redni zdravniški pregledi.

Simptomi

Prvi znaki težav s prostato se kažejo zgodaj, praviloma po petdesetem letu, nemalokrat že prej. Vendar je za težave pri mlajših moških praviloma krivo vnetje v prostati, medtem ko gre pri starejših za povečanje te. Ker se prvi znaki javijo veliko pred vplivom težav na kakovost življenja, jim velja nameniti pozornost čim prej in zdravnika obiskati pravočasno.

Zgodnje odkritje težav s prostato namreč prepreči zaplete in izboljša splošno zdravstveno stanje, pri čemer je treba upoštevati, da je kronična bolečina lahko tudi posledica drugih bolezni, denimo vnetja sečil ali povečane ravni glukoze v krvi. Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna ob povpraševanju po nasvetih zato stranke pogosto podrobneje izprašajo o splošnem počutju in morebitnih drugih boleznih.

Sicer pa med najpogostejše simptome težav s prostato sodijo:

  • pogosto uriniranje,
  • pekoče in boleče uriniranje,
  • težko uriniranje, še posebej na začetku,
  • daljše uriniranje,
  • oslabljen in prekinjajoč curek,
  • uhajanje urina tudi po opravljeni potrebi,
  • zastoj urina, - bolečine v spodnjem delu trebuha,
  • težave s spolnostjo in
  • utrujenost ter splošno slabo počutje.

Ob vseh naštetih težavah je priporočljivo obiskati zdravnika in upoštevati njegova navodila. Za učinkovito zdravilo pa veljajo tudi mehke kapsule Prostasan, ki jih najdete tudi na moja-lekarna.com.

Gre za zdravilo rastlinskega izvora, ki blaži raznovrstne težave s prostato in deluje lokalno na prostato ter spodnja sečila. 

Bolezenske oblike

Kot smo v tem članku že omenili, se s težavami prej ali slej sooči večina moških, vendar te ne kažejo vedno na bolezenske znake. Drugače pa je s spodaj opisanimi.

Prostatitis

Vnetje prostate oziroma prostatitis je večinoma povezano z načinom življenja in se pojavlja pri moških, mlajših od petdeset. Vzroki zanj so nepojasnjeni, čeprav gre pogosto za posledico okužbe z bakterijami.

Kaže se v bolečini med uriniranjem, najpogosteje v presredku, lahko pa se preseli tudi na moda, penis in celo trebuh, pri čemer se jakost te spreminja, ter bolečini med in po izlivu semenske tekočine. Za akutno fazo vnetja sta sicer značilna tudi visoka vročina in mrzlica.

Prostatitis

 

V primeru prostatitisa spletna lekarna Moja lekarna priporoča obisk zdravnika, tople kopeli (v sedečem položaju), omejevanje vnosa alkohola ali izogibanje temu, fizioterapijo (sproščanje mišic medeničnega dna) in nezačinjeno prehrano. Zdravljenje tega na splošno temelji na uživanju antibiotikov in protibolečinskih zdravilih.

Povečana prostata

Kot že omenjeno, se prostata z leti poveča pri vseh moških, a se proces odvija počasi. Ker pa vsi ne razvijejo enakih simptomov, je povečanje prostate precej težko prepoznati. Pomagati si je mogoče s testom PSA, sicer pa velja pravilo, da bolečine povzroča izključno povečanje prostate navznoter. V tem primeru namreč prostata pritiska na sečnico, zaradi česar ima bolnik občutek stalnega tiščanja, curek je slabši, mehur pa niti po uriniranju ni povsem prazen. Spletna lekarna Moja lekarna vam ob povečanju prostate svetuje pitje zadostne količine tekočine (voda, nesladkan čaj), a čez dan, ne v večernem času, opravljanje male potrebe tik pred spanjem, čim krajše zavlačevanje potrebe, izogibanje kavi, gaziranim pijačam, alkoholu in začinjeni hrani ter uživanje hrane, bogate z vlakninami in minerali.

Rak prostate

K raku prostate so nagnjeni moški, katerih predniki so zboleli, in tisti, pri katerih se težave s prostato kažejo daljše časovno obdobje. Bolezen je ob zgodnjem odkritju ozdravljiva, zaradi česar se vsem, starejšim od petdeset let, priporočajo redni zdravniški pregledi. Simptomi raka prostate se sicer kažejo v topi bolečini, okorelosti medenice in spodnjega dela hrbta oziroma celotnega zgornjega dela telesa, izgubi apetita ter posledično izgubi telesne teže in utrujenosti.

Zdravljenje

Ozaveščanju pomena o zdravju prostate je običajno s pomočjo gibanja Movember posvečen mesec november. Rak prostate je namreč med moško populacijo daleč najpogostejši. V Sloveniji denimo vsako leto umre kar 350 bolnikov, medtem ko se bolezen odkrije pri približno 1.500 moških. Zdravnik ob sumu na rak prostate najprej pregleda celoten urotrakt, pri čemer se posluži tako otipa kot ultrazvoka, nato pa bolnika napoti na krvne preiskave, s poudarkom na izmeri prostatičnega specifičnega antigena krvi, encima, ki je v primeru vseh bolezni prostate povišan. V primeru zatipa tršega dela, se odredi biopsija. Ta običajno vodi k operativnemu posegu, s pomočjo katerega je mogoče prostato v celoti odstraniti, vendar se tako drastičen poseg odsvetuje, saj vodi v uhajanje urina, krvavitev in težave z impotenco - v lekarni pa obrazlagajo, da se tudi tukaj najde pogosto rešitev in sicer z jemanjem Epimen Plus kapsul ali dobro poznanega dopolnila Enlarge.

Ker se velika večina sooča s povečanjem prostate, zdravnik običajno predpiše le zdravila za zmanjševanje velikosti prostate oziroma zdravila, ki izboljšujejo pretočnost seča. Zdravljenje je dolgotrajno, nemalokrat doživljenjsko, vendar kakovost življenja izboljša, saj obvladuje simptome.

Za dodatno pomoč in usmeritve glede težav s prostato, lahko naslovite svoje vprašanje na enega izmed kvalificiranih strokovnih sodelavcev:

Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna smo vam na voljo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com. Bodite pozorni na morebitne simptome in ukrepajte pravočasno.

Avtorica članka: Tanja Lukanc, mag.farm.

Zanimivo branje:

Povzeto po:

1) National Institutes of Health - Prostate Problems: https://www.nia.nih.gov/health/prostate-problems

2) Department of Health - Prostate disease: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/prostate-disease

3) American Society of Clinical Oncology - Prostate Cancer: Symptoms and Signs: https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/symptoms-and-signs

Pridružite se nam

Poglejte tudi