Skip to main content
Torek, 26. september 2023
24.07.2022
21:11
Vročinski val
Foto: Pexels
Poletje je priljubljen letni čas, ki poleg sprostitve in številnih možnosti za aktivnosti, prinaša tudi nevšečnosti. Z lokalno zdravnico smo pripravili nekaj nasvetov kako poskrbeti za zdravje.

Preventivna skrb za zdravje v vročih dneh

Vroči in dolgi poletni dnevi prinašajo neskončne možnosti za aktivnosti na prostem, bodisi jih izkoristimo za pohode, vodne vragolije ob naravnih kopališčih ali bazenih in seveda druge oblike dopustovanja doma ali v tujini. Ob tem pa ne smemo pozabiti na morebitne tegobe, ki nam jih lahko povzročijo visoke temperature, zato je bolje, da ravnamo preventivno.

Nina Fritz, dr. med.: "Piti je potrebno še preden začutimo žejo"

Ob visokih temperaturah je bolje, da svoje aktivnosti načrtujemo zgodaj zjutraj ali zvečer. V najbolj vročem delu dneva se zadržujemo v senci in poskrbimo za zaščito kože. Pomembno je, da imamo pri sebi vedno dovolj tekočine, v primeru vročinske obremenitve pa poskrbimo za ustrezno hlajenje.

Nasveti lokalne družinske zdravnice

V kratkem pogovoru z družinsko zdravnico iz Zdravstvenega doma Krško Nino Fritz, dr. medicine, smo pripravili nekaj nasvetov kako poskrbeti zase in druge, da bi v času vročinskega vala ostali varni in zdravi. 

Na kak način se lahko pripravimo na visoke temperature?

Na visoke temperature se lahko pripravimo tako, da svoje aktivnosti načrtujemo zgodaj zjutraj ali zvečer, oblečemo lahka oblačila, pijemo dovolj tekočine in se, če se le da, zadržujemo v senci.

Na kaj moramo biti pozorni pri izpostavljenosti soncu?

Izpostavljanja soncu ne priporočamo oziroma svetujemo, da se ljudje zadržujejo v senci vsaj med 12. in 16. uro. Ob izpostavljanju soncu naj ljudje ne pozabijo na zaščito kože in uporabijo kremo z zaščitnim faktorjem ter pokrivalo.

Kaj priporočate v primeru izvajanja športnih aktivnosti? 

Športna aktivnost se vsekakor svetuje, vendar naj jo ljudje prilagodijo svojim zmožnostim in zunanjim temperaturam. Vsekakor se poleti svetuje športne aktivnosti v vodi, kot je npr. plavanje.

Ali ima naše telo notranji mehanizem s katerim uravnava temperaturo in ali obstaja mejna temperatura ob kateri se telo več ne more samo prilagajati?

Telo ima regulacijske mehanizme, s katerimi samo uravnava temperaturo, to zaznamo kot potenje, pospešeno dihanje, razširitev žil-rdečica. Pri močno povišani telesni in zunanji temperaturi, ko ti termo regulacijski mehanizmi odpovejo, govorimo kadar temperatura doseže okoli 40°C.

Kako lahko poskrbimo za ohlajanje oziroma uravnavanje telesne temperature?

Ohlajamo se lahko z umikom v hladne, senčne prostore, tuširanjem ali kopanjem v mlačni vodi, potrebno je piti dovolj tekočine.

Ko govorimo o osvežitvi imamo v mislih hladne napitke, kaj bi priporočali? 

Potrebno je zaužiti dovolj tekočine, vendar ne preveč hladne, saj le ta lahko draži prebavila. Piti je potrebno še preden začutimo žejo. Izogibati se je potrebno pitju kave, pravega čaja ali alkohola.

Pogosto prihaja do vročinskih obremenitev, kateri so znaki za preplah, kdaj moramo opustiti aktivnosti? 

Znaki toplotne izčrpanosti so močno znojenje, onemoglost, hladna, bleda koža, šibek in hiter pulz, omotica, slabost, lahko tudi bruhanje.

Kakšna je prva pomoč, ki jo lahko nudimo v teh primerih?

V primeru, da pride do toplotnega udara (TT nad 39°C, vroča in pordela koža, motnje zavest, hiter utrip). V teh primerih je potrebno posameznika umakniti v hladen prostor in ga pričeti hladiti z vlažnimi, hladnimi tkaninami ali hladno kopeljo. Če ima posameznik moteno zavest mu ne ponujamo tekočine in se obrnemo na najbližjo enoto nujne medicinske pomoči (112).

Kaj je dobro imeti pri roki, ko se odpravimo na pot, bodisi na sprehod ali na daljšo pot z avtomobilom?

Kadar se odpravimo na pot, moramo vedno imeti pri sebi dovolj tekočine, oblečemo se v ohlapna, svetla oblačila, s pokrivalom poskrbimo za zaščito glave. Če se odpravimo na pot z avtom se večkrat ustavimo in avto prezračimo, ohladimo. Na sprehod pa se odpravljamo v hladnejših delih dneva.

(Nina Fritz, dr. med.; eP)

krško
zdravstveni dom krško
vreme v posavju
zdravje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja