Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
02.08.2022
15:15
Foto: Tržni inšpektorat
Na Tržnem inšpektoratu v zadnjem mesecu beležijo več prijav potrošnikov, ki so opravili nakup prek spletne strani https://marketshop-si.com. Previdno!

Namesto kosilnice igrača. Previdno pri spletnih nakupih

Na Tržnem inšpektoratu so v zadnjem obdobju zabeležili več prijav, ki se nanašajo na nakup akumulatorske kosilnice za travo z omenjene spletne strani. "Potrošniki so izdelek plačali ob prevzemu pošiljke, vendar pa so po odprtju pošiljke ugotovili, da se izdelek zelo razlikuje od izdelka, predstavljenega na spletni strani, je precej slabše kakovosti oziroma je bolj igrača kot naprava za košnjo trave," navajajo na Tržnem inšpektoratu in dodajajo, da se ponudnik na reklamacije potrošnikov ne odziva.

Po pregledu spletne trgovine na inšpektoratu ocenjujejo, da ta ni vredna zaupanja. V oči bodejo izdelki z visokimi popusti, s čimer skuša ponudnik potrošnika prepričati v hiter nakup, obstaja pa dvom, da so se ti izdelki dejansko kdaj prodajali po prečrtani redni ceni, opozarjajo. Drugi vidik, ki kaže na sumljivo spletno trgovino, je uporabljena slovenščina, ki nakazuje na avtomatiziran prevod iz drugega jezika, iz pogojev uporabe pa izhaja, da naj bi kot ponudnik nastopalo kitajsko podjetje RUEN IMPORT AND EXPORT CO., LTD. Identično spletno trgovino oziroma spletno trgovino, s katero upravlja isti ponudnik, pa je mogoče najti tudi v drugih jezikih, npr. bolgarskem, litvanskem, hrvaškem, identično ali zelo podobno spletno trgovino pa tudi na drugih domenah (npr. https://smartshop-si.com/ in https://si.bestbuysolution.com/), kjer razen elektronskega naslova ni mogoče najti nobenih podatkov o ponudniku, še dodajajo na Tržnem inšpektoratu, zato glede na navedeno odsvetujejo morebiten nakup preko te in vseh podobnih spletnih strani.

Nasvet pri nakupovanju blaga preko spleta

Previdnost pri spletnih nakupih ni odveč. "Ponovno poudarjamo, da je pri nakupu blaga preko spleta potrebno biti zelo previden. Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca," opozarjajo na inšpektoratu, kjer zaznavajo vedno več tujih podjetij, ki se odločajo za prodajo tudi slovenskim potrošnikom, prav tako avtomatski prevajalniki omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletnih strani. V prvi vrsti je tako treba vedno najprej poiskati in tudi preveriti podatke o prodajalcu, poudarjajo. "Nakup blaga preko spleta od neznanega prodajalca ali nepreverjenega prodajalca, sploh če ima ta sedež v državi, ki ni članica Evropske unije, je namreč tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo prejel, pa lahko ne bo ustrezal pričakovanjem potrošnika glede na opis, podan s strani prodajalca." Danes sicer lahko potrošniki veliko informacij o prodajalcu in ponujenem blagu pridobijo že preko spleta in denimo že pred odločitvijo za nakup preverijo morebitne izkušnje drugih kupcev s prodajalcem, npr. preko različnih forumov.

(Tržni inšpektorat, eP)

spletni nakupi

Pridružite se nam