Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
04.08.2021
17:20
Medved v Počakovem, Radeče
Foto: arhiv M. L.
Z Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Celje so sporočili, da so na območju naselja Suho v občini Dobje opazili medveda. Ali gre za katerega od "posavskih" medvedov, ne poročajo.

Medved nekaj deset kilometrov stran od bohorskih gozdov

Policisti pravijo, da so na številko 113 ob 13. uri in 20 minut sprejeli klic občana, da je izven naselja Suho v občini Dobje opazil medveda. "Vse, ki se bodo na tem območju danes odpravili v gozd, opozarjamo naj bodo pozorni," opozarjajo v sporočilu. Občina Dobje in naselje Suho se nahajata na severozahodnem delu Kozjanskega, nekaj deset kilometrov stran od bohorskih gozdov in nekaj kilometrov stran od Planine pri Sevnici. Ali gre za katerega od posavskih medvedov, ki so jih v letošnjem letu opazili prek Gore, Sremiča in tudi Šapol v krški občini, policisti ne poročajo.

Nasveti policistov (vir: Policijska uprava Celje):

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika. Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči.

Težavo lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.

Kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

(eP)

Pridružite se nam

Novice iz Posavja