Skip to main content
V Posavju 3.2° C Petek, 2. december 2022
12.01.2021
14:39
Mala hiša Pilštanj
Foto: Mala hiša Pilštanj
Prigode iz Male hiše Pilštanj o šopku in ljubezni.

Prigode iz Male hiše Pilštanj

Bila je nedelja. Z otroki, ki so bili na brezplačnem taboru za socialno ogrožene otroke na Mali hiši Pilštanj, kjer delujemo celo leto ob vikendih,praznikih, počitnicah, nameščamo tudi po potrebi starša z otrokom) smo se pripravljali na praznovanje Simoninega rojstnega dne. Pod vodstvom Ade so okrasili jedilnico z baloni, napisi, risbicami in lučkami. Risbice so se nanašale na vse lepe želje, ki so jih izrekli varovanci. Največ je bilo srčkov, ker si otroci želijo iskrene ljubezni in jo želijo podariti tudi drugim. Včasih pa so želje tudi posrečene in nenavadne.

In med njimi so bile, da Simona je lahko še naprej malo tečna in naj ostane še naprej prijazna in ostane druga mama. V 15 letih delovanja smo večkrat doživeli, da imajo otroci Malo hišo za drugi dom in nas za druge mame. Na eni izmed risbic je bila narisana Simona z veliko kuhalnico. Na njej je pisalo, da naj še naprej tako dobro kuha, ker radi veliko jem - beseda veliko je bila napisana z velikimi črkami, kar je razumljivo, saj pri socialno ogroženih družinah kuhane hrane dostikrat primanjkuje.

Ko smo se z otroki posedli okoli mize, se pogostili in prižgali svečke, je na vratih je pozvonilo in na splošno presenečenje je prišla mama varovanke, s svojim ljubimcem in velikim pušlcom umetnih rož. Zelo presenečeni smo jih povabili za mizo. Varovanki, stari 8 let, je bilo neprijetno, hkrati pa je bila presenečena, ker je mama prišla na rojstni dan. Mama se je pred kratkim razšla s partnerjem, Simoni je iz srca podarila šopek in se ji zahvalila, da lahko njena hči hodi brezplačno na Malo hišo. Popoldan smo skupaj preživeli ob druženju in petju. Proti večeru sta zapustila Malo hišo. Simona je po tem dogotku v jedilnici urejala šopek in razmišljala, kam ga naj postavi.Deklica je prišla k njej in ji povedala, da je to njihova navada, da vedno podarijo šopek plastičnih rož in da naj ne bom jezna, ker denarja nimajo, zato ga naberejo na britofu.

"Njen šopek je vez med nami"

Po prvem presenečenju in kratkem šoku smo se vsi od srca nasmejali. Šopek še dan danes stoji na polici v jedilnici in je spomin na eno nenavadno srčno gesto. Varovanka je danes odrasla, večkrat pride k nam, saj je to tudi njen drugi dom, večkrat nam tudi kaj prostovlljno pomaga in tudi mi ji še vedno svetujemo ter pomagamo. Večkrat ob pogledu na šopek rečemo besedo o tem dogodku. Njena mama je zdaj pokojna, je angel v večni ljubezni. "Njen šopek je vez med nami" reče varovanka s solznimi očmi in doda, da čuti, da ljubezen s smrtjo ni ugasnila. Da ljubezen raste in da je na ta način povezana z mamo bolj kot prej.

Mala hiša Pilštanj

(eP)

mala hiša

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja