Skip to main content
V Posavju 8.8° C Sreda, 24. 2024
30.12.2022
10:25
Tone Kralj, Matija Gubec
Foto: Marijan Pfeifer / arhiv GBJ
V letošnjem letu bomo obeležili 450. obletnico hrvaško-slovenskega kmečkega upora, dogodke pripravljajo na obeh straneh državne meje.

450 let od zgodovinskega dogodka

Letos mineva 450 let od velikega hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki ga je sprožilo kruto ravnanje s podložniki barona Ferenca Tahija. Upor se je začel 28. januarja in po 12 dneh končal s porazom upornikov in krvavim maščevanjem plemstva.

Veliki hrvaško-slovenski kmečki upor

Kmetje so med januarjem in februarjem zavzeli številne gradove in mesta, 3. februarja 1573 so uporniki napadli Brežice, zavzeli mesto ne pa grad (zaradi mogočnega topa). 5. februarja je prišlo do prvega pomembnejšega spopada med uporniki in plemstvom. Plemstvo je zbralo močno vojsko z Uskoki, ki so porazili uporniško vojsko. Okrog 3000 upornikov je bilo pobitih ali so utonili v Savi, več jih je bilo ujetih.

Na slovenskih tleh se je upor končal 8. februarja

Upor na slovenskih tleh se je končal 8. februarja, ko je plemiška vojska pod gradom Kunšperk porazila Gregoričevo vojsko. 9. februarja je tudi Gubec doživel poraz pri Stubiških Toplicah na hrvaškem. Plemstvo se je nad podložniki kruto maščevalo. Matijo Gubca so odpeljali v Zagreb, 15. februarja so ga javno mučili in usmrtili, kronali so ga z železovo krono ter ga razčetverili. Leto dni kasneje je v Zagrebu umrl tudi Ilija Gregorič. Po Gubcu se v Krškem imenuje glavni trg na levem bregu Save, svojo ulico je na Resi v Krškem dobil tudi Gregorič.

Obeležitev zgodovinskega dogodka

"Začnemo že februarja skupaj s Kulturnim domom Krško, z Galerijo Božidar Jakac, z našimi kolegi na Hrvaškem, se pravi z Muzejem seljačke bune, Muzejem Brdovec in Muzejem grada Zagreba, kjer bomo obeležili 450-letnico velikega hrvaško-slovenskega upora. "Vsaka enota, vsaka ustanova ima nekaj svojega programa, nekaj imamo tudi skupnega," je pred obeležitvijo tega zgodovinskega dogodka povedala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

V Brežicah bodo gostili razstavo v stripu in razstavo o Matiji Gubcu

V Posavskem muzeju Brežice se že pripravljajo na dogodke, v muzeju bodo med drugim gostili razstavo v stripu Jakoba Klemenčiča in razstavo o Matiji Gubcu iz Muzeja seljačkih bun.

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski muzej brežice
brežice
video
zgodovina posavja

Pridružite se nam