Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
21.04.2021
07:52
Priprave na maturo, Gimnazija Brežice
Foto: ePosavje.com
Četrtega maja se z esejem iz materinščine začenja letošnja matura. Čeprav letošnje leto zdaleč ni bilo običajno, priprave nanjo potekajo dobro. Bili smo na brežiški gimnaziji.

Priprave na maturo

BREŽICE Razmere za pisanje letošnje mature niso idealne, prav tako ne priprave nanjo, a kljub danim razmeram te potekajo dobro. Tako pravijo dijaki brežiške gimnazije, ki smo jih zmotili pri uri slovenščine.

Ivana Ocvirk, dijakinja 4. letnika Gimnazije Brežice, pravi, da so se priprave na maturo zdaj začele bolj intenzivno. "Z rednimi testi smo bolj kot ne zaključili. Priprave so drugačne tudi zaradi dolge karantene. Najbrž bomo vseeno pripravljeni do datuma začetka mature." Njena sošolka Maja Glogovšek dodaja, da snov za maturo intenzivno ponavljajo. "Pri matematiki imamo ponavljanje snovi tudi že za sproti. Profesorica nam je na vsa naša vprašanja dodatno odgovorila in snov razložila. Mislim, da je vse obrazloženo."

"Matura je izpit zadnjih štirih let in ne zadnjih dveh mesecev"

Po mnenju profesorice za slovenščino so dijaki dobro pripravljeni. Bernardka Ravnikar ob tem poudari, da je matura izpit zadnjih štirih let in ne zadnjih dveh mesecev.

"Letos smo na začetku naredili načrt, da še predno je maturitetna komisija rekla, da lahko izbirajo med obema romanoma in vzamejo samo enega, smo vzeli oba. Tako da se bodo dijaki dobro pripravili in ga bodo lahko primerjali z drugim. Tudi sproti smo ponavljali, že pisali za vsa štiri leta slovnico. Tudi pri književnosti, pri ustnem delu smo ponovili snov," dodaja.

Pouk na daljavo in v šoli

Maturanti so letos v podobno kočljivem položaju kot lani. Ravnatelj Gimnazije Brežice Uroš Škof meni, da morda še nekoliko bolj. "Dijakinje in dijaki v tretjem letniku so dve tretjini šolskega leta opravili v šoli, zadnjo tretjino so se potem ponovno podali na pouk na daljavo. Če strnem, bodo skorajda kar nekaj mesecev v tretjem in četrtem letniku opravili na daljavo."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ravnatelj dodaja, da so se za to šolsko leto posebej pripravili na izvajanje pouka na daljavo in s tem omogočiti dijakom, da lahko predelajo in osvojijo znanje, ki ga zahteva učni načrt. "Verjamem, da bodo uspešni," pove Škof.

4. maja esej iz slovenskega jezika

Prvo izpitno polo, esej iz materinščine, dijaki pišejo že 4. maja. Dan prej, 3. maja, so določili za dan šole. Gre za pouka prost dan, njegov namen pa je, da se lahko dijaki doma v miru pripravijo na pisni esej.

"V petek, 23. aprila, bo zadnji dan pouka v mesecu aprilu. Sledijo prvomajske počitnice in nekako dovolj časa, da se lahko dijaki podajo v karanteno, da zmanjšajo stike in lahko vsi zdravi pridejo na pisanje tega eseja," še dodaja Škof. Na Gimnaziji Brežice imajo v štirih oddelkih četrtega letnika v tem šolskem letu 79 dijakov.

(eP)

brežice
posavski tednik
video
šole v posavju

Pridružite se nam