Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
16.04.2022
12:43
Priprave na Veliko noč
Foto: ePosavje.com
Pred nami so velikonočni prazniki, ki po tradiciji veljajo za družinski praznik. V nadaljevanju zapisa poglejmo, kako se praznike pripravlja šestčlanska družina Vučajnk iz Rigonc.

Velikonočni prazniki pri Vučajnkovih

BREŽICE Pri Vučajnkovih velikonočni prazniki predstavljajo čas za umiritev, družino, ustvarjanje. "Veselje, neko pričakovanje že med tednom," pravi Anka. K prazničnemu vzdušju prispevajo vsi družinski člani – mož Igor in njuni štirje otroci – najstnika Vita, Aljaž, sedemletni Lovro in tudi najmlajša, enoletna Karla, vsak na svoj način. Za ustrezno dekoracijo pred vhodom v hišo je poskrbel Igor, za ureditev okolice pa dvanajstletni Aljaž.

Barvanje pirhov

V tem času je bogato obložena praznična miza. Priprave se začnejo z barvanjem pirhov. Lovro izbere barve – on je namreč zadolžen za barvanje jajc … To je tudi njegov najljubši del priprave na praznike. "Ker mi je najbolj zabavno," pove z nasmehom na obrazu. Pirhe barvajo tako s kupljenimi kot z naravnimi barvami. "Jajčka bomo zavili v nogavičko, dodali nekaj rožic in jih bomo kuhali v čebulnih olupkih," pojasnjuje Anka.

Šunka, hren, potica

V soboto k žegnu

V tem času pri Vučajnkovih zadiši tudi po šunki, hrenu in potici. "Vedno naredimo orehovo, pehtranovo, kokosovo in makovo ali rožičevo." Anka poleg dobrih sestavin pri peki potrebuje zanesljivo kuharsko pomočnico. "Meni je najbolj zabavno peči potice, ker me peka veseli," pove trinajstletna Vita. Temu pritrjuje tudi Anka, "ona res rada to dela," pravi. Velikonočne jedi bodo v soboto nesli k žegnu. "Včasih je bila v Dobovi navada, da so bile vasi po urah 'natempirane', zdaj pa gremo k žegnu ob dveh popoldne."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja