Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
16.06.2022
08:11
Mladi v svetu energije
Foto: ePosavje.com
V četrtek so v Informacijskem središču GEN v Krškem pripravili zaključno prireditev natečaja Mladi v svetu energije, in sicer za nagrajence – učence in vrtčevske otroke ter njihove mentorje.

Mladi v svetu energije

KRŠKO V sklopu natečaja Mladi v svetu energije je v tem šolskem letu sodelovalo več kot 820 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije. Pod letošnjim geslom »Nizkoogljično je odlično« so ustvarili več kot 400 izdelkov, med njimi delujočih maket, plakatov, risb, kolažev, iger, slikanic in video izdelkov, skozi katere so predstavili svoje poglede na razumevanje elektrike, energije in energetskih virov.

Leskovčani so osvojili 2. mesto

Tekmovanje je potekalo v štirih starostnih skupinah. V prvi so sodelovali otroci iz vrtcev, druga starostna skupina so bili Malčki, tretja Glavce in četrta Raziskovalci. V slednjo so se vključili učenci iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem, ki so s svojim projektom zasedli odlično drugo mesto. Kot nam je po podelitvi povedal eden od članov ekipe Luka Cvelbar, so izdelali maketo Slovenije kot energetsko samozadostno državo. "Prikazali smo tudi poraščenost nekaterih delov države z biomaso ter natančno postavili vse potrebne elektrarne, ki so potrebne, da bi bila država samozadostna." Pri tem so ugotovili, da bi bil drugi blok jedrske elektrarne potrebne, hkrati pa bi še po celi državi, na čim več lokacijah, postavili sončne elektrarne. "Na čim več možnih objektov, gospodarskih in bivalnih." Luka je še dodal, da jih je pri natečaju sodelovalo šest. "Dejansko smo se s tem ukvarjali dva meseca, v šolski avli, kjer je bil pač mir in smo lahko ustvarjali."

"Energetika je v učnih načrtih zelo malo zastopana"

Učenci Osnovne šole Leskovec pri Krškem so ustvarjali pod mentorstvom Karmen Žugič. "Zdi se mi, da je energetika v učnih načrtih zelo malo zastopana, tako da so mi tovrstni projekti priložnost, da učenci na področju energetike razširijo svoje znanje, predvsem zato, ker je to tema, ki je trenutno zelo aktualna in verjamem, da bo tudi v prihodnje vplivala na učence, po drugi strani pa prihajamo iz občine Krško, kjer je energetika – tudi zaradi Nuklearne elektrarne Krško – nekoliko bolj poznana. To so bili dovolj dobri razlogi, da smo se odločili za sodelovanje na tem natečaju." Učenci Osnovne šole Leskovec pri Krškem so na omenjenem natečaju sodelovali že v preteklosti in prav tako kot letos dosegli drugo mesto z izdelavo hidroelektrarn.

"Energetika ni enostavna tema za učence"

Energetika ni enostavna tema in pritegne učence, ki so tudi sicer učno uspešnejši, dodaja Žugičeva. Jih zanima, je pa res, da predvsem fante. Našo ekipo v celoti sestavljajo fantje in so tudi vsi bodoči energetiki. Nekateri so se vpisali v Krško v program energetika. Morda je to bolj za fante in za višje razrede, ker je potrebnega več znanja o energiji, fiziki in tako naprej."

Po dveh letih zaključek projekta "v živo"

"Posebej smo veseli, da smo lahko zaključek tega projekta izvedli tudi v GEN energiji v Krškem po dveh letih zatišja. Tudi v teh dveh letih so bili otroci dejavni in kreativni, tudi takrat smo projekt izvajali. Ker smo se uspeli dobiti v živo, je letos občutek še boljši," je ob tem povedala Tanja Jarkovič iz GEN energije. In ob tem poudarja, da so v GEN energiji hvaležni in cenijo trud mentorjev. "Zelo cenimo, da so se mentorji tudi letos odzvali in zmotivirali otroke, prepoznali energetske teme kot ene ključnih za prihodnost," dodaja.

"Mladi so pokazali izredno velik interes"

Generalni direktor GEN energije Blaž Košorok je ob robu sredinega dogodka povedal, da je pri osvečanju o pomenu elektrike in energije potrebno začeti pri mladini. "Kako ta energija nastane, kako to energijo varčno porabimo in kateri so tisti načini, kako energijo pridobimo - to so mladi pokazali izredno velik interes. Tudi ta natečaj Nizkoogljično je odlično je primer dobre prakse, kako lahko z mladimi v pravo smer deluje," nam je povedal v Svetu energije in ob tem pohvalil sodelavce, ki interaktivni center energije in elektrike tudi vodijo.

O umeščanju v prostor

"Nenazadnje moramo prepričati vse naše okoliške sosede, da je to eden izmed načinov, ena izmed oblik, zanesljive in varne proizvodnje električne energije. Umeščanje v prostor je potrebno vzgajati od mladih do starejših. Tudi starejše zanima, kako in na kakšen način nastane električna energija. Vse vabim v Svet energije, da se znebimo nekih predpostavk tega, da je to nevarno," odgovarja na vprašanje o umeščanju v prostor in o sprejemljivosti jedrske energije.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

gen energija
šole v posavju
video
krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja