Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
04.03.2021
18:51
 Bronasto priznanje za prizadevno delo v boju proti raku
Foto: Kostak, d. d.
Zveza slovenskih društev za boj proti raku vsak prvi teden v marcu skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana organizira slovenski teden boja proti raku.

Bronasto priznanje za prizadevno delo v boju proti raku

KRŠKO Letošnji, 38. po vrsti, je posvečen obvladovanju raka s cepljenjem. Okužbe so pomemben in med ljudmi premalo poznan povzročitelj raka.

"Globalno gledano okužbe povzročajo kar okrog 15 % vseh rakov, v razvitem svetu manj, okrog 7 %. Raki, povzročeni z okužbami, se v primerjavi z drugimi raki pogosteje pojavljajo pri mlajših in so posledica dolgotrajnih okužb. Sama okužba še ne pomeni raka, večina okuženih ne bo nikoli zbolela z rakom. Glavni povzročitelji so človeški papilomavirusi (HPV), virusi hepatitisa B (HBV) in C (HCV) ter bakterija Helicobacter pylori (HP). Spoznanje, da okužbe povzročajo raka, nam je prineslo povsem nove možnosti za preprečevanje raka – med drugim tudi z enim zgodovinsko najbolj učinkovitih in varnih javnozdravstvenih ukrepov, s cepljenjem proti okužbam s HBV in HPV. Cepljenje proti HPV bo omogočilo eliminirati prvega raka v svetu – rak materničnega vratu," je povedala dr. Urška Ivanuš, dr. med., predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Bronasto priznanje, Kostak, d. d.

V zvezi sodeluje 11 regijskih društev, ki so nosilci preventivnih ukrepov boja proti raku. Na slavnosti seji, 3. marca, je družba Kostak prejela bronasto priznanje za prizadevno delo v boju proti raku, in sicer na predlog Društva za boj proti raku Posavja in Obsotelja. V obrazložitvi so napisali: "Bronasto priznanje podeljujemo vodstvu podjetja Kostak, d. d., ki s svojimi prizadevanji, delom in idejami, ki jih prepleta skozi številne delovne in poklicne aktivnosti, širi priporočila evropskega kodeksa za boj proti raku v svojem kolektivu, občini in celotni regiji. Tako smo z njihovo veliko podporo uspešno izpeljali številna predavanja in delavnice samopregledovanja dojk za njihove zaposlene. Prav tako pomaga Društvu za boj proti raku Posavja in Obsotelja uresničevati zastavljene letne cilje. Ker njihovo sodelovanje cenimo in spoštujemo, verjamemo, da bo prišla bronasta plaketa Zveze društev za boj proti raku v prave roke."

Slavnostni govorec seje, ki je potekala preko aplikacije Zoom, je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Poudaril je pomen nadaljevanja aktivnosti članov zveze na področju boja proti raku v tem zahtevnem obdobju, se zahvalil vsem udeleženim in čestital prejemnikom priznanj.

 

Odgovorna svečka za dober namen

Samantha Zobec, ki je s projektom Odgovorna svečka za dober namen pripomogla k zbiranju sredstev za izvajanje preventivnih programov Društva za boj proti raku Posavja in Obsotelja«, se je v imenu družbe Kostak zahvalila za prejeto priznanje in poudarila, da je delo zveze in društev za boj proti raku neprecenljivo, plemenito in dobrosrčno. "Veseli nas, da smo sodelovali in upamo, da bomo naše sodelovanje še krepili ter da boste s svojim delom pomagali še mnogim. Hvala, ker ste," je še dodala.

(eP)

krško
kostak krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja