Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
05.11.2020
14:36
Sevnica, oktober 2020
Foto: arhiv ePosavje
Sevniškega župana Srečka Ocvirka smo povprašali o stanju v občini. Pravi, da so v primeru velikih okužb v Sloveniji izkušnje zelo različne, imajo pa pripravljene načrte na morebiten tretji val.

Kakšno je stanje v sevniški občini?

Razmišljajo tudi o morebitnem tretjem valu

SEVNICA "Občina Sevnica in Štab Civilne zaščite koordinira aktivnosti in ni usposobljen za zdravstveni del. Smo tisti, ki moramo zagotavljati prostorske in tehnične možnosti za obvladovanje krize. Zadovoljen sem, da je Zdravstveni dom Sevnica izredno aktiven in išče rešitve. Da sta tudi domova za starejše aktivne in imata pripravljene rdečo, sivo in belo cono," pove Ocvirk.

"V primeru velikih okužb so v Sloveniji izkušnje zelo različne"

Ob tem dodaja, "da so v primeru velikih okužb so v slovenskem prostoru zelo različne izkušnje. Zato smo glede na tako veliko število neznank, ki se pri tej epidemiji pojavljajo, pripravili različna razmišljanja, različne scenarije, če bi bilo potrebno bistveno povečati rdeče cone v občini kot take za umik obolelih. Težko je ocenjevati, bolezen je neznana, zdravstveni delavci nimajo točnih ocen in v okviru Štaba Civilne zaščite razmišljamo v večih možnosti.

"Iz Loke se je okužba širila najprej po vsakodnevnih poteh"

"Moramo izpostaviti, da nismo v normalnem stanju. Občina Sevnica je ena tistih občin, ki ima veliko število okuženih s COVID. Zelo veliko breme, težavo, izziv predstavlja okužba v Loki pri Zidanem Mostu. Samo delo v Trubarjevem domu, Občina in Štab Civilne zaščite sta nudila podporo. Iz tega doma se je širila okužba po najbolj vsakodnevnih poteh, zaposleni imajo svoje družine, so aktivni ljudje in so razširili okužbe med vsemi ostalimi," dodaja Ocvirk.

"Prizori iz Trubarjevega doma bi prepričali tudi največje skeptike"

"Okužbe so tudi že med zdravstvenim osebjem in to predstavlja velik problem, širjenje okužb je izredno težko preprečevati. Na vsakem posamezniku je, kolikor je odgovoren in kaj zmore, da sodeluje in zadržuje širjenje okužb. Lahko povem, da je zdravnik na Štabu Civilne zaščite povedal, da bi prizori iz Trubarjevega doma prepričali tudi največje skeptike. V okviru Štaba Civilne zaščite se kljub drugemu valu pripravljamo na morebitno širjenje tudi v tretji val."

"Pomembno je, da v primeru potrebe primerno reagiramo"

Ocvirk še dodaja, da v Sevnici aktivnosti gradijo na izkušnjah letošnjega marca in aprila, ko za obvladovanje krize ni bilo pravih informacij. "Zdaj je informacij več in na podlagi teh lahko pripravimo različne reakcije. Pomembno je, da v primeru potrebe primerno reagiramo. Bolje pa, da vsa ta razmišljanja in informacije ostanejo neuporabljenje, kot pa da jih nimamo, če bi jih slučajno potrebovali."

(bš)

sevnica
koronavirus
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja