Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
22.04.2021
09:57
Divja odlagališča v občini Krško
Foto: ePosavje.com
Po krški občini ostajajo problem tudi obstoječa in nenehno nastajajoča tako imenovana črna odlagališča. V preteklosti so jih precej sanirali, a so se znova pojavila tudi na očiščenih lokacijah.

Problem divjih odlagališč v občini Krško

KRŠKO Gradbeni material, bela tehnika, avtomobilski deli, salonitna kritina … To so prizori, ki so na črnih odlagališčih zelo pogosti. Z Martinom Cerjakom, direktorjem Medobčinskega inšpektorata - skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav Brežice, Bistrica ob Sotli, Radeče, Krško in Sevnica, smo se odpravili na Krško polje, kjer smo se pogovarjali o problematiki divjih odlagališč in odlaganja odpadkov v naravi.

"Če ne najdemo kršitelja, je odgovoren lastnik zemljišča"

"Če ugotovimo kršitelja, zoper njega vodimo postopek. Kar pa je težko, ker če ga na zalotiš na kraju samem, v času dejanja, je določene odpadke zelo težko povezati s kršiteljem. Če pa ne najdemo kršitelja, je odgovoren lastnik zemljišča," pove Cerjak. Na Krškem polju smo tako pogledali nekaj zemljišč, kjer so čistilne akcije potekale že večkrat. "Tudi občina s spomladanskimi akcijami, Srednja šola Krško je vsaj dvakrat pristopila k čiščenju in je bila zadeva počiščena do zadnjega odpadka.

Odlagališče počistijo, pa se odpadki znova čudežno pojavijo

Pred enim od odlagališč, ki je danes znova polno odpadkov, Cerjak pravi, "da so po naših občutkih to večji del romski odpadki. Del odpadkov je tudi od ostalih krajanov. Podobna lokacija je tudi na parcelah zraven. Zakaj je ta lokacija zanimiva? Tudi zaradi tega, ker ni obdelana. In toliko je odmaknjena, da je s katerekoli lokacije težko videti, kaj se dogaja, če nisi ravno na tem mestu."

"Nerazumna dejanja za normalnega človeka"

Črna odlagališča se pojavljajo ves čas. "Odlagališče počistimo, zopet nastanejo. V daljšem obdobju je toliko tega. To je ves čas. Naša inšpekcija deluje 11 let in ves čas zaznavamo odlagališča. V tem času je bilo to odlagališče trikrat očiščeno. Težko je logično pojasniti, zakaj se to dogaja. Ob vseh teh možnosti oddajanja odpadkov, da se še vedno to dogaja. Kdor sem pripelje odpadke, se zagotovo pelje mimo ekološkega otoka. Pet kilometrov stran je zbirališče za odpadke. Nerazumna dejanja za normalnega človeka," dodaja sogovornik.

Divja odlagališča v občini Krško

Pogorišča odpadkov

Približno sto metrov stran naletimo na pogorišče odpadkov. "V glavnem so to plastični deli avtomobilov, ki jih odvržejo in zažgejo. Kaj to povzroča v naravi, vemo. Težko je prideti do kršiteljev. To se dogaja v času, ko predvidevajo, da nikogar ni. Dejstvo je, da je toliko umaknjena zadeva. Prižgejo, se umaknejo in naslednji dan ostane samo še pogorišče."

"Žal se stvari ne spreminjajo na bolje po lokacijah"

Velikih, masovnih črnih odlagališč, kot smo jih poznali v preteklosti, sicer zdaj ni, dodaja Cerjak. "Občine so pristopile k reševanju, vložena so bila evropska sredstva za čiščenje odlagališč, a situacij, kot je ta, ostajajo. Ves čas se odlagališča počistijo, pa znova nastanejo nova. In tako znova. Gre za stanje duha, za stanje osveščenosti. Žal se stvari ne spreminjajo na bolje po lokacijah. Količinsko je odpadkov manj, komunale v vseh občinah gredo nasproti. Urejajo ekološke otoke, oddaja odpadkov je v zbirnih centrih mogoča vsak dan. Pa vendar je to ena skrajna situacija, ki jo zaznavamo ves čas."

Pozitivni primeri ureditev črnih odlagališč

S sogovornikom se odpravimo na lokacijo, kjer je bilo pred leti eno največjih črnih odlagališč v Posavju. Zdaj je tam stanje povsem drugačno. "Pred leti je bila to gramozna jama, kamor so leta in leta vozili odpadke. V mednarodnem projektu je bila očiščena, lastnik je zagotovil, da so jamo zasuli. In danes je tu njiva. Prej so bili tudi odpadki, na robu parcele je bil manjši gozdiček, tudi za tisto lokacijo smo odkrivali odpadke. Z ureditvijo tega območja je tu že nekaj let mir."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V mednarodnem projektu krška in brežiška občina

V mednarodni projekt sanacije odlagališča sta bili vključeni krška in brežiška občina. V njegovi neposredni bližini pa se nahaja še eno veliko odlagališče. Cerjak pravi, "da je bilo odlagališče bilo očiščeno v mednarodnem projektu. Po ponovni vzpostavitvi velikega črnega odlagališča je Občina Brežice zagotovila, da so te odpadke odstranili. Lastniki v zasebnem partnerstvu urejajo, da bodo jamo zasuli in vzpostavili obdelovalne površine, na podlagi katerih računajo, da teh odpadkov več ne bo." Gre za dolgotrajen projekt, saj gre za velike površine. Kot dodaja sogovornik, je to ena boljših rešitev, saj lokacijo spremenijo v kmetijsko površino.

(eP)

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam