Skip to main content
V Posavju 8.6° C Četrtek, 2. december 2021
31.01.2020
13:09
Projekt MOST, občina Krško
Grafika: ePosavje.com
V krški enoti Centra za socialno delo Posavje že dobro leto izvajajo pilotni projekt Most, projekt dolgotrajne oskrbe, ki naj bi dal smernice za sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi. Beri za več!

Na obisku pri uporabnici iz projekta MOST

"Pridejo vsako jutro, vse uredijo in sem jim zelo zelo hvaležna"

KRŠKO V projekt je vključenih 126 uporabnikov, v okviru projekta pa so skupaj s partnerji zagotovili 15 novih zaposlitev. Po dobrem letu izvajanja pilotnega projekta Integrirana oskrba v občini Krško Most so odzivi uporabnikov in njihovih svojcev zelo dobri. Med njegovimi uporabniki je tudi Štefanija Nedeljkovič. Gospo, ki pri 98 letih živi sama, v sosednji hiši sicer živita hči in zet, vsako jutro obiščejo izvajalci projekta MOST. "Pridejo vsako jutro, vse uredijo in sem jim zelo zelo hvaležna," pravi Štefanija.

Sistem E-oskrba

Pametna zapestnica sporoči izredne dogodke

Svojec Bojan Petan pravi, da "poskušamo, kako bi s pomočjo projekta MOST domači in ostali skoordinirali, da bi čim lažje živeli." Gospa Štefanija nam je pokazala zapestnico, ki jo nosi ves čas. Na njej je gumb in s pritiskom nanj lahko sproži klic na pomoč. V okviru projekta namreč poskrbijo tudi za ureditev sistema E-oskrba, kot 24-urnega asistenčnega centra.

Pomoč na domu je v krški občini zelo dobro uveljavljena

V občini Krško se organizirana pomoč na domu izvaja že 29 let in je zelo dobro uveljavljena, projekt MOST pa je njena nadgradnja z novimi zdravstvenimi storitvami, do katerih uporabniki prej niso mogli dostopati na domu. Mojca Iljaš, koordinatorka dolgotrajne oskrbe, pravi, "da so skušali ljudem ponuditi druge stvari, ne samo storitve socialnih negovalk. Zdaj imajo lahko na voljo storitve socialnega dela, fizioterapije, delovne terapije in storitve kineziologa."

V sistemu je trenutno 126 uporabnikov

Trenutno je v sistem vključenih 126 uporabnikov. Carmen Rajer, vodja projekta MOST na Centru za socialno delo Posavje, ob tem doda, da je trenutno na projektu 15 novozaposlenih. "V enem letu smo zapolnili kapacitete tistih oseb, ki potrebujejo malo bolj specifično zdravstveno in socialno oskrbo in željno pričakujemo še to eno dodatno pomoč," ob najavi nove zaposlitve tehnika zdravstvene nege še pove sogovornica.

Projekt zaenkrat do konca leta 2020

"Skrbi nas, kaj bo po zaključku projekta"

Dvoletni pilotni projekt je ministrstvo podaljšalo še za pol leta, torej do konca leta 2020. Njegova vrednost znaša 1,7 milijona evrov, pri čemer 80 % prispeva Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 % pa Republika Slovenija. Carmen Rajer, vodja projekta MOST, CSD Posavje, še pove, da "smo v zaključku lanskega leta uspeli prerazporediti sredstva, ki smo jih imeli na način, da sredstva zadoščajo do konca projekta. Skrbi nas, kaj bo po zaključku projekta. Trenutno je v projektu vključenih veliko število ljudi." Dolgotrajno oskrbo pa je treba čim prej sistemsko urediti in sprejeti ustrezen zakon, poudarja Rajerjeva.

(bš)

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam