Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
25.02.2022
21:03
Poplave v Kostanjevici na Krki, september 2014
Foto: arhiv ePosavje
Po odločitvi, da Direkcija Republike Slovenije prekine projekt protipoplavne rešitve Kostanjevice na Krki, je pod vprašajem. Za ureditve imajo iz kohezijskega sklada zagotovljenih 6,75 milijona evrov.

Projekt je pod vprašajem

KOSTANJEVICA NA KRKI Direkcija Republike Slovenije za vode je namreč projekt protipoplavne zaščite Kostanjevice na Krki prekinila. Če bodo s projektom, za katerega imajo iz kohezijskega sklada zagotovljenih 6,75 milijona evrov, je odvisno od soglasja vseh lastnikov zemljišč. Občina mora s soglasja skupaj s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem zagotoviti do 30. junija 2023.

"Konfekcijska rešitev"

V začetku februarja so Civilni iniciativi Kostanjevica na Krki za ePosavje.com povedali, "da je ponujena idejna rešitev protipoplavne rešitve Kostanjevice na Krki nesprejemljiva. Ob tem so navedli enajst razlogov, med njimi tudi ta, da rešitev temelji na študijah, omejenih samo na Občino Kostanjevica in ker je postavljena na zgrešene kriterije učinkovitosti."

Sporazum o skupni izvedbi projekta

Na Direkciji Republike Slovenije za vode so, ker je občina od potrebnih 112 zbrala 81 soglasij lastnikov zemljišč, projekt prekinili. Zdaj bodo občini v podpis posredovali sporazum o skupni izvedbi projekta, s katerim bi se na občini zavezali in projekt pripeljali do pravnomočnega gradbenega dovoljenja do konca junija 2023. Če bo Občina Kostanjevica na Krki k temu pristopila, lahko projekt izvedejo do leta 2025, so dodali.

Petretič ni najbolj optimističen

Kostanjeviški župan Ladko Petretič pravi, da bodo dopis predstavili civilni iniciativi in lastnikom zemljišč na kostanjeviškem mestnem otoku. "Če enotnega soglasja ne bodo dosegli, pa s projektom verjetno ne bo nič, je pristavil. Ocenil je še, da je projekt tako postavljen pod vprašaj, glede njegove rešitve pa ni najbolj optimističen," poroča Slovenska tiskovna agencija.

(eP)

kostanjevica na krki
poplave

Pridružite se nam

Novice iz Posavja