Skip to main content
V Posavju -3° C Sreda, 19. januar 2022
28.12.2021
20:15
Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Foto: Občina Krško
Enaintrideset let mineva od prelomnih dogodkov, ki so Slovenijo popeljali na pot samostojnosti in odločanja. Vabljeni k ogledu osrednje posavske proslave na ePosavje TV in ePosavje.com.

Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

KRŠKO Minilo je 31 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo dan samostojnosti in enotnosti. Pomemben državni praznik v spomin na razglasitev plebiscita so v Krškem tudi letos obeležili z vseposavsko proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik župan občine Radeče Tomaž Režun.

V torek ob 20. uri na ePosavje TV in ePosavje.com

Posnetek proslave od dnevu samostojnosti in enotnosti si boste lahko v torek, 28. decembra 2021, ob 20. uri ogledali na ePosavje TV in ePosavje.com.

"Zavedajmo se, da smo najmočnejši skupaj"

Kot je poudaril slavnostni govornik predsednik Sveta regije Posavje in župan občine Radeče Tomaž Režun, smo bili Slovenci v treh desetletjih postavljeni pred številne izzive in soočeni z mnogimi ovirami. "A zavedamo se, da smo najmočnejši skupaj in da bomo največ lahko dosegli z medsebojno pomočjo in zaupanjem. Neprestano poslušamo, da nas je malo, da je naša država majhna, da je tudi naša regija Posavje majhna, zato me še toliko bolj razveseljuje dejstvo, da imamo župani Posavja, upam si reči, odlično urejene medsebojne odnose in da nam noben izziv ni pretežak. Vseskozi iščemo načine, kako bi našli najboljšo rešitev za vse."

Ob epidemiji je izrazil veselje, da je še med nami toliko solidarnosti, da si še znamo pomagati in da ne obupujemo ob težavah. "Ni prav, da živimo le iz tedna v teden v upanju, da bo naslednji teden boljše in da moramo zdržati samo še določena kratka obdobja, nato pa bo vse lepo in pozabljeno. Tudi potem ne bo vse lepo. A to seveda ne pomeni, da bo naše življenje kaj manj čudovito. Vsak od nas si zasluži spoštovanje sočloveka in skrbeti moramo, da ohranjamo in nadgrajujemo naše medsebojne odnose," je poudaril Režun. Ob koncu je apeliral na vse, predvsem pa na politiko, naj v teh posebnih časih ne izkorišča razvoj tehnologije za razdvajanje ljudi, temveč naj ta služi za korektno in spoštljivo komunikacijo.

Fotogalerija (Foto: Občina Krško):

"Upanje in zaupanje, odgovornost in enotnost naj bodo ključ do novih uspehov v dobrobit prav vsakega izmed nas"

Gostitelj večera župan Mestne občine Krško Miran Stanko je v pozdravnem nagovoru poudaril, da nam je samostojna država omogočila, da smo lahko v polni meri začeli graditi razvoj, hkrati smo se podali v nova, širša povezovanja. "Prepričani smo bili, da bo svoboda duha in gibanja prišla samodejno. A smo hitro prišli do spoznanja, da je potrebno svobodno in demokratično državo graditi in negovati ves čas. In te vrednote moramo gojiti iz generacije v generacijo. /…/ Naj bo današnji dan priložnost za temeljit premislek o odgovornosti, ki jo imamo kot družba in kot posamezniki do svoje države ter drug do drugega," je poudaril. »"Upanje in zaupanje, odgovornost in enotnost naj bodo ključ do novih uspehov v dobrobit prav vsakega izmed nas," je zaključil Stanko.

Slovesnost so s svojim prihodom počastili praporščaki iz Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, posavskih območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in območnih združenj slovenskih častnikov ter Združenja borcev za vrednote NOB Krško.

Z glasbo so praznični večer, katerega niti sta povezovala Bernarda Žarn in Juš Milčinski, zaključili člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča, ki so se med drugim predstavili tudi z avtorsko skladbo domačina, skladatelja Dejana Učakarja z naslovom »Straško«. Zaključili so z venčkom melodij iz muzikala Briljantina in Disco hits Medleyjem in poželi stoječe ovacije.

Naš TV program lahko spremljate pri vseh telekomunikacijskih operaterjih, ki so prisotni v našem okolju:

  • Telemach - programsko mesto 735
  • T2 - programsko mesto 311
  • Telekom - 676 ·
  • A1 - Kombo in starejših paketi – prog. mesto 359 / xplore TV platforma: programsko mesto 327
  • Omrežje d.o.o. – programsko mesto 145

(Občina Krško, eP)

krško
eposavje
video
eposavje tv

Pridružite se nam