Skip to main content
V Posavju -3.2° C Sreda, 1. februar 2023
17.11.2021
12:49
Brežice, Krško, protest staršev
Foto: ePosavje.com
Pred osnovnima šolama v Brežicah in Krškem so v sredo zjutraj starši nekaterih otrok pripravili protest ob napovedanem obveznem samotestiranju otrok pred vstopom v osnovno šolo.

Protesta v Brežicah in Krškem

KRŠKO Pred Osnovno šolo v Brežicah se je zbralo dobrih 20 staršev, nekaj manj pa pred vhodom na nižjo stopnjo na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško. Starši s protestom nasprotujejo ukrepu samotestiranja in po večini pravijo, da je ta ukrep nesorazmeren. V Brežicah so starši simbolno prižgali tudi nekaj sveč, na obeh protestnih shodih pa so bili prisotni tudi policisti.

S pomočnico ravnateljice brežiške šole

"Vse osnovne in srednje šole v Sloveniji smo z današnjim dnem začele izvajati odlok, ki ga je sprejela vlada 11. novembra, in v skladu z včerajšnjo okrožnico Ministrstva za izobraževanje. Pripravili smo se tako, da smo šli skozi protokole, skozi odlok in skozi okrožnico, ki so jo poslali ob 18. uri. Danes smo skušali narediti tako kot nam velela odlok in na nek način ne preveč prestrašiti vse udeležence," nam je zjutraj v Brežicah povedala pomočnica ravnateljice OŠ Brežice Nevenka Sreš.

O skupini staršev

Na vprašanje, kako so rešili vprašanja in dileme, ki so jih imeli starši, je povedala, "da se je izteklo v redu. Pri veliki večini teh težav ni bilo, je pa skupina staršev, ki izraža nasprotovanje in se s tem ne strinja. Ampak žal tukaj smo zato, da izpolnjujemo odloke." Starše, po besedah pomočnice ravnateljice, moti, da v šolah niso usposobljeni za samotestiranje.

"Razložili smo jim, da nihče od učiteljev ne izvaja samotestiranja, ampak je samo prisoten, tako da učenci to izvajajo sami. Motilo jih je, zakaj ob sumu okužbe, ko jim starši sporočijo, pošljemo otroke v karanteno, oz. samoizolacijo. To so sama vprašanja, za katera vem, da se jim postavljajo in želijo starši na njih odgovore. Poskušala sem z njimi se o tem pogovoriti, jim razložiti, da izvajamo odlok. Pozivali so, da bi se kot šola uprli, vendar menim, da če to izvajajo vse šole v Sloveniji, to ni možno."

"To je diskriminacija"

"Rekli ste, da delate tukaj, ker imate radi otroka. In zdaj ste otroka poslali ven. Dali so ga sedeti v zadnjo klop, ker se noče testirati. To je diskriminacija," smo lahko slišali zjutraj na zboru nekaterih staršev. 

Protest v Krškem

Protest tudi v Krškem

Zjutraj so se pred vhodom na ti. nižjo stopnjo na Osnovni šoli Jurija Dalmatina zbrali tudi starši v Krškem. In tudi protest na Vidmu so spremljali policisti pred in ob šoli, tako kot na podobnem protestu v Brežicah.

Pred napovedanim samotestiranjem (iz oddaje Posavski tednik, 16.  november 2021):

(bš, eP)

brežice
krško
šole v posavju

Pridružite se nam