Skip to main content
V Posavju 7.9° C Ponedeljek, 27. marec 2023
28.05.2021
09:54
Obnova letališča Cerklje ob Krki
Foto: ePosavje.com
Na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki si dokončali prvo fazo posodobitve letališča. Prejšnji teden je ob zaključku naložbe potekala slovesnost.

Prva faza obnove letališča Cerklje ob Krki

BREŽICE V sklopu projektov v prvi fazi prenove, ki je potekala od leta 2008, so zgradili nov kontrolni stolp, ploščadi in navigacijska sredstva. Na ti. zemeljski strani so zgradili hangarje, komplet skladišča goriv, druga skladišča ter kot zadnjega izmed objektov, gasilsko - reševalni objekt.

"Prenova letališča je eden večjih pečatov"

"Prenova letališča Cerklje ob Krki je zagotovo eden od večjih pečatov, ki bo zapisana v novejši zgodovini slovenskega vojaškega letalstva. S pridobitvijo novega obratovalnega dovoljenja so na letališču omogočene letalske operacije tudi v pogojih zmanjšane vidljivosti, kar bistveno pripomore k povečanju operativnosti letališča," je na slovesnosti ob dokončanju prve faze posodobitve letališča povedal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube.

Na slovesnosti je bil prisoten tudi obrambni minister Matej Tonin. "Vesel sem, da letališče v Cerkljah končno postaja pravo vojaško letališče. Z zadnjimi posodobitvami je to postalo letališče, ki omogoča pristajanje in vzletanje ob vseh vremenskih pogojih ter ponoči in podnevi," je dejal Tonin v izjavi za medije.

Za prvo fazo obnove več kot 70 milijonov evrov

Prva faza posodobitve letališča je znašala več kot 70 milijonov evrov, dobrih 40 milijonov je zanjo prispevala zveza Nato. Slovesnosti se je udeležil tudi poveljnik zračnih sil ZDA v Evropi in Afriki Jeffrey L. Harrigian, ki se je dotaknil pomena sodelovanja Slovenske vojske pri izvedbi vojaških vaj, ki so potekale v zadnjem mesecu, pa tudi posodobitev na cerkljanskem letališču. "To je priložnost, da poglobimo naš odnos ter prepoznamo strateško pomembnost te lokacije in priložnost, da lahko sodelujemo," je povedal.

Cerklje ob Krki

V drugi fazi oprema za večje logistične zmogljivosti

Tonin pa je še dodal, da jih v prihodnosti čakajo pomembne naloge. "Zdaj zagotovo sledi druga faza. Letališče bomo dodatno opremili za večje logistične zmogljivosti, izboljšali bomo tudi dobavo in dovoz oz. dostavo goriva za vojaška letala in helikopterje." Tonin je ob tem napovedal še nekaj naložb v vojaško letalstvo, v roku enega leta naj bi namreč dobili novo transportno letalo, posodobiti pa nameravajo tudi helikoptersko floto.

Tako želijo na letališču izboljšati sistem za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečali bodo kapacitete za skladiščenje goriva izven letališča, uredili cesto za dovoz goriv med Zasapom in Črešnjicami, hkrati pa izboljšali tudi vojaške logistične kapacitete.

Kerozinovod iz Krškega do letališča

Z izboljšanjem sistem za polnjenje letal z gorivom na letališču želijo rešiti problem oskrbe z gorivom. "V tem trenutku je edini rezervoar letalskega goriva v okviru Luke Koper. Dnevna vožnja po cesti s cisterni na 300 in toliko kilometrov do letališča ni vojaško učinkovito in ne zagotavlja nujnega pogoja, ki je postavljen s tem, da mora imeti vojaško letališče možnost cestnega prevoza kot tudi prevoza z železnico - če že ne neposredno na letališče, pa v bližini," je ob tem povedal Jože Lacko, vodja projekta posodobitve letališča. 

"Projekt je v fazi priprave projektne dokumentacije"

Kako bodo rešili ta problem? Lacko pravi, da z vključitvijo v sistem blagovnih rezerv. "V Sloveniji bomo tako razrešili vprašanje oskrbe z letalskim gorivom na bistveno bolj učinkovit način in ki bo omogočil zadostno varnost dobave glede na alternativne možne poti. Ta projekt je v pripravi projektne dokumentacije, realizacijo pričakujemo do leta 2027, 2028, da bo največji del tega že zgrajen."

(eP)

slovenska vojska
letališče cerklje ob krki
video

Pridružite se nam

Zadnje novice