Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
03.04.2019
16:07
Foto: Klet Krško
Člani Kluba ljubiteljev Kleti Krško so v petek, 29. marca, napravili prvo rez cvičkove brajde in
dogodek pospremili s prijetnim druženjem. V nadaljevanju daljši TV prispevek in fotogalerija.

Klub ljubiteljev Kleti Krško

Želijo, da rez postane tradicionalna

Klub ljubiteljev Kleti Krško, ki ima že več kot 60 članov, je združenje posavskih gospodarstvenikov in drugih, ki jih povezuje negovanje kulture pitja vina v družbi okusov vrhunskih posavskih vin. Minuli petek so se zbrali v Kleti Krško, kjer so 11. maja 2018, v sklopu praznovanja 90-letnice obstoja Kmečke zadruge Krško in Kleti Krško zasadili cvičkovo brajdo, ki je sestavljena iz devetih trt cvičkovega sortimana. Prve rezi, za katero si v Kleti Krško želijo, da postane tradicionalna, se je udeležilo osem sadilcev.

Prva rez cvičkove brajde Petkovo »vinogradniško opravilo« so otvorili harmonikarji pod vodstvom Tonija Sotoška, nato pa je zbrane prijatelje in ljubitelje vina najprej pozdravil direktor Kmečke zadruge Krško, Janez Živič, ki je imenoval novega viničarja cvičkove brajde, Vinka Vrhovška, vodjo polnilne linije v Kleti Krško in mu slavnostno predal škarje. Pod njegovim strokovnim vodstvom so nato svoje trte prvič obrezali Janez Živič, direktor, Jože Leskovar, predsednik Kluba ljubiteljev Kleti Krško, Franc Bogovič, domačin in evropski poslanec, Gabrijel Metelko, nekdanji predsednik Kmečke zadruge Krško, mag. Miran Stanko, župan občine Krško, namesto odsotnega Petra Vriska, predsednika Zadružne zveze Slovenije je njegovo trto obrezal Jože Božič, sedanji predsednik Kmečke zadruge Krško, Rudi Kos, takratni tehnolog kleti, Katarina Pungračič, vinska kraljica Slovenije 2018 in Drago Bulc, častni član kluba ljubiteljev kleti Krško. Da cvičkova brajda niso zgolj trte, pač pa imajo te tudi lično urejeno leseno oporo, je poskrbel prijatelj Kleti Krško, Sandi Tršinar.

Klet Krško

Klet Krško kot turistična destinacija Ob zaključku uradnega dela je udeležence pozdravila tudi Katarina Simončič, ki je predstavila prenovljeno ponudbo tematskih degustacij – projekt, s katerim so se aktivno ukvarjali v zadnjih mesecih, in sicer z namenom, da preoblikujejo Klet Krško kot turistično destinacijo. Zavedajo se, kako hitro rastoči segment panoge je vinski turizem, zato želijo biti konkurenčni, kreativni, inovativni.

Spoznajte zgodbe, ki jih skriva krška klet

"Če želimo razumeti vino, moramo prodreti globoko v misterij okolja, ki je trti dal edinstvene pogoje za njeno rast in zorenje. Najprej moramo spoznati in vzljubiti zaobljene griče, med katere je urezana Gornje-dolenjska vinska cesta, da si nato lahko drznemo stopiti v samo zibel vina, kjer se grozdne jagode pod rokami tisočletnega znanja in izkušenj, iz katerih svoje znanje črpajo naši strokovnjaki, spreminja v nektar bogov. V kleti Krško ta nektar ni rezerviran samo za izbrance. Ljudje so namreč na našem koncu takšni kot zemlja. Radodarni in odprti. Z veseljem vas bomo sprejeli, vas gostili in vam ob kozarcu vina prišepetavali zgodbe, kot so Pod grajskimi oboki z grofi Auerspergi, Popotovanje skozi zgodovino po vinski cesti, Naša vina so bila navdih za Prešernov stih, Žlahtna pot Modre frankinje, Prijatelj cviček – svetovni vinski posebnež, za vse strokovnjake Pustite se razvajati in seveda izobraževalna degustacija za dijake in študente Vino v vseh odtenkih," je zaključila Simončičeva in udeležence povabila v klet, kjer so pripravili pogostitev s pridihom domače kulinarike, ki bo spremljala njihovo prenovljeno ponudbo tematskih degustacij.

(Klet Krško, Ansat TV, bš)

krško
posavski tednik
ansat tv
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja