Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
02.09.2021
11:39
Prvi šolski dan v Krškem in Brestanici
Foto: ePosavje.com
Po koncu poletnih počitnic se je danes začelo novo šolsko leto. Učenci so znova sedli v šolske klopi, mi pa smo obiskali osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško in Adama Bohoriča Brestanica.

Prvi šolski dan v občini Krško

KRŠKO Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina so sprejeli 72 prvošolcev. Na prvi šolski dan so se pripravljali tako otroci kot njihovi starši. Mama prvošolke nam je zaupala, kako so potekali pretekli meseci. "Smo v bližini doma in smo šli večkrat peš mimo šole, spoznavali samo šolsko pot. Tudi v vrtcu so se pripravljali, smo veseli in polni pričakovanj."

Jubilej OŠ Jurija Dalmatina Krško

Otroci se prvega šolskega dne največkrat veselijo, saj to na nek način pomeni, da so že "veliki". Lučka nam je povedala, da se že veseli, da se bodo zabavali in učili, pa tudi, da bo veliko znala. Lea se veseli vseh novih dogodivščin, Lukas pa šolskih predmetov, predvsem slovenščine, matematike in likovne vzgoje. Prvošolci so okoli vratu dobili rumene rutke. "Tako nas bodo vozniki bolj opazili, ko bomo prečkali cesto," nam je pojasnila Isa.

Za prvošolce je prvi šolski dan še posebej pomemben, zato na Osnovni šoli Jurija Dalmatina zanje vsako leto pripravijo poseben sprejem. Letošnji je bil še toliko bolj, saj mineva 50 let, odkar je prva generacija otrok vstopila v to šolsko stavbo.

Prvi šolski dan na OŠ Adama Bohoriča v Brestanici

Sprejem za osemnajst prvošolcev so pripravili tudi na Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica. Oče prvošolke Tie nam je zaupal, da je njegova hčerka komaj čakala na prvi šolski dan. "Skoraj nič ni spala," je povedal.

Šolanje po modelu B

Letošnje šolsko leto je tretje, ki ga zaznamuje koronavirus. Začenjajo ga po tako imenovanem modelu B, kar pomeni, da so vsi učenci v šoli. Vse bo potekalo pod vsem priporočili in navodili, ki smo jih prejeli tako s strani ministrstva kot NIJZ-ja, je dejala ravnateljica Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica Martina Ivačič. "To pomeni, da bomo dali velik poudarek umivanju rok, razkuževanju predmetov in površin, ki se jih najbolj dotikamo, trudili se bomo vzdrževati varnostno razdaljo, največji poudarek pa bomo namenili zračenju."

Kot je povedala ravnateljica Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič, na šoli resnično upajo, da bo pouk v šoli potekal čim dlje. "Prvo pravilo je, da prihajamo vsi skupaj zdravi v šolo, da spoštujemo ukrepe in tako lahko čim dlje sobivamo skupaj v šoli." Za učitelje velja pogoj PCT, za učence zadnjega triletja in za dijake bo prostovoljno samotestiranje.

Samotestiranje učencev

"Teste lahko že prevzamejo v lekarnah na Vidmu in v Krškem ter v zdravstvenem domu. Mislim, da morajo predložiti le zdravstveno izkaznico," pove Gerjevičeva. Ravnateljica brestaniške osnovne šole pa ob tem dodaja, da imajo na voljo pet testov mesečno. "Priporočamo, kot to priporoča stroka, da učenci testiranje opravijo ali ob nedeljah zvečer ali ponedeljkih zjutraj, da bi ob ponedeljkih prihajali varni v šolo."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V krški občini danes 313 prvošolcev

Prvošolcem je vse dobro v novem šolskem letu zaželel tudi krški župan mag. Miran Stanko. "Kovid zaznamuje že tretje šolsko leto, ampak upam, da bo letošnje šolsko leto le nekoliko drugačno, da bodo otroci lahko normalno obiskovali pouk, kajti tudi socialni vidik – druženje, spoznavanje prijateljev itd., je zelo pomemben pri učenju oz. spoznavanju novega znanja v šoli. Ta element je močno manjkal v prejšnjem šolskem letu in verjetno se to pri otrocih pozna." V celotni krški občini v novem šolskem letu šolo obiskuje 2586 učencev, od tega 313 prvošolcev.

Vabljeni k sooblikovanju vsebin!

Kako je prvi šolski dan potekal na vaši šoli? Vsebine nam lahko pošljete na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete pod @ePosavje.com.

(eP)

krško
brestanica
video
šole v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja