Skip to main content
Torek, 5. december 2023
02.09.2021
09:04
Prvi šolski dan v Radečah
Foto: Doroteja Jazbec
Sreda, 1. september, je bil za učence, ki so po dveh mesecih znova prišli v šolo, vesel in poln pričakovanj, posebej pa je bilo slovesno za prvošolce.

Prvi šolski dan v Radečah

RADEČE V Radečah je namreč 24 prvošolcev prvič prestopilo šolski prag na matični šoli, 8 pa na podružnični v Svibnem. Najmlajši so se podali znanju naproti na sončen prvi septembrski dan, pomembna novost k dvigu ravni varne poti v šolo pa so z letošnjim letom modro-bele talne oznake poti za svibenske učence.

Program se je v Radečah začel ob 9. uri, ko so 18 prvošolčkov in prvošolk iz 1.A ter 16 iz 1.B pričakali v jedilnici šole. Starejši učenci so skozi prepletanje plesa, dramskih vložkov in glasbe pripravili za najmlajše privlačen uvod, preden so jih v učilnice pospremile strokovne delavke in starše vsebinsko nagovorili še nekateri šolski in tudi zunanji (so)delavci.

Ravnateljica Jana Wetz, za katero je bil tudi letošnji prvi šolski dan prvi - v vlogi ravnateljice namreč - je povedala, da "bodo skupaj delali majhne korake v velik svet, v katerem ne bo manjkalo sonca, dežja in mavrice" in da verjame, da se bodo ob koncu leta nakopičili predvsem lepi spomini na njihovo prvo leto v šoli. 

Župan Občine Radeče Tomaž Režun je pozdravil prvošolce v novem svetu, svetu učenja in svetu modrosti ter jim privoščil še vedno malo nagajivosti in malo otroške radoživosti, predvsem pa veliko radovednosti, iz katere izhaja želja po usvajanju znanja in uspehov v nadaljnjem življenju. Izrazil je veselje, da imamo v Radečah prave pogoje za izvajanje vzgojno-izobraževalne dejavnosti, staršem pa zagotovil, da so dali svoje otroke v varne roke.

Kakor vsako leto je tudi letos nekaj besed o glasbi po nastopu Tima Vrtačnika na violončelu in Ize Čot na baritonu (ob spremljavi Domna Hrastnika) povedala ravnateljica Glasbene šole Laško-Radeče Rosana Jakšič, ki je nove udeležence v šoli "potipala" koliko že kaj poznajo instrumente iz nastopa ter kratko opisala široke možnosti širokega instrumentalnega, vokalnega in plesnega udejstvovanja v domačem kraju. 

Nepogrešljiv med temi, ki že tradicionalno nagovorijo otroke, je bil znova vodja policijskega okoliša Danijel Hiter iz Policijske postaje Laško. Izpostavil je pomen rumenih telovnikov, s katerimi je otrok hitreje in lažje opažen v cestnem prometu, za dobrodošlico pa prvošolce povabil k barvanju pobarvanje, v kateri je narisano, kako varno hoditi po pločniku in kako varno prečkati vozišče.

Staršem je "Hitri", kakor je znan in poimenovan po domače, položil na srce, da se otroci zgledujejo po starših in zato naj bodo lep vzor ter hudomušno zaključil: "Ne srečno novo leto, čeprav za vas prvošolce je čisto novo in posebno leto, kakorkoli, želim vam srečno in veselo v šoli."

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Otroci, ki so v šolo prišli enotni (v majčkah, ki jim jih je šola poslala po pošti že avgusta na domače naslove - za trajen spomin na prvi šolski dan) so se nato s komolci pozdravili z razredničarko, katera jim je nadela rumeno rutico, sledilo je še kratko mahanje staršem v slovo in priložnost za spominsko fotografijo, nato pa so se prvošolci skozi mavrični prehod odpravili proti učilnici. 

Starši so prisluhnili še Francu Branetu Zorcu, ki je v logi predsednika ZŠAM Radeče podobno kot policist pred njim poudaril, da zgledi vlečejo in opozoril na upoštevanje najbolj osnovnih pravil v povezavi z vključenostjo otrok in staršev v promet skozi pot v šolo in iz šole. Povedal je, da je najbolj pomembno, da šolsko leto mine brez nevšečnosti na cesti, brez poškodb in prav zato starše prosil za sodelovanje in za podporo pri skupni vzgoji najmlajših v smislu preventive.

Nekaj besed sta nato materam in očetom namenili še predstavnica šolske svetovalne službe in vodja šolske prehrane, in kakor je čas tekel, toliko bolj se je približevala ura 11.00, ko pa so tudi na Podružnični šoli Svibno pripravili prisrčen program dobrodošlice za osem prvošolčkov, in vsebinsko se je zgodba približno ponovila tudi v naši edini vaški šoli v občini. Franc Brane Zorec in radeški župan Tomaž Režun sta se strinjala, da je velika pridobitev z vidika varnosti ureditev talnih označb peš-poti do šole v modro-beli kombinaciji.

Osnovno šolo Marjana Nemca Radeče sicer je letošnjem letu obiskuje 341 učencev v 16 oddelkih.

Vsak razred ima po dva oddelka z izjemo 3. in 5. razreda, kjer so otroci združeni v enem, na Svibnem pa pouk za 20 učencev poteka v dveh kombiniranih oddelkih.

Doroteja Jazbec

Vabljeni k sooblikovanju vsebin!

Kako je prvi šolski dan potekal na vaši šoli? Vsebine nam lahko pošljete na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete pod @ePosavje.com.

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice