Skip to main content
V Posavju 19.2° C Petek, 23. oktober 2020
07.01.2020
13:41
OŠ Marjana Nemca Radeče
Foto: OŠ Marjana Nemca Radeče
V ponedeljek, 23. decembra 2019, so imeli na Osnovni šoli Marjana Nemca v Radečah tehniški dan, ki je bil namenjen projektu Evropska vas, v katerem letos ustvarjajo na temo otoške države Irske.

Tehniški dan na OŠ Marjana Nemca Radeče

Evropska vas - Irska

RADEČE Tehniški dan je večinoma potekal na delavnicah v oddelčnih skupnostih, kjer so spoznavali članico Evropske unije Irsko, njeno kulturo, običaje, književnost, glasbo, jezik, državne simbole, kulinarične posebnosti in druge zanimivosti. Nekateri pa so bili zadolženi za fotografiranje in poročanje. Ker se bodmo v okviru projekta spomladi predstavili s svojo stojnico, je bil poudarek tudi na izdelkih, povezanih z Irsko. V eni izmed delavnic so s 3D tiskalnikom oblikovali zanimivosti Irske. Izdelovali so irski križ, čas izdelave je trajal 1 uro in 48 minut. V nadaljevanju objavljamo zapis osnovnošolcev.

Na PŠ Svibno so izdelovali triperesne deteljice, starodavni simbol Irske, ki naj bi varoval pred zlom in prinašal srečo. V prvem razredu so učenci izdelovali ovčke iz vatiranih palčk, ovne, obročke za zavese in kljukic. Aprila bodo pekli piškote, danes pa bodo brali tudi pravljico Oskarja Wilda. Ugotovili so, da je na severu Irske veliko ovac.

V 2. a so naredili irsko zastavo iz kolaža in škratov klobuk za barvice. Naučili so se, da ti škrat uresniči željo, ko prideš do konca mavrice. Bilo jim je zabavno.

V 2. b so izdelovali broške in obeske iz das mase, na katere bodo prilepili simbole Irske. Poslušali so tudi različne zgodbe in himno. V tretjem razredu so se učenci razdelili v tri skupine. V eni skupini so izdelovali škratke iz papirnatih tulcev, v drugi skupini broške, v tretji pa magnete v obliki škratov in zapestnice.

Učenci četrtih razredov so izdelovali skodelice z deteljicami, irsko zastavo in zgibanke. Sošolka jim je predstavila Irsko. Ugotovili so, da je Irska večja od Slovenije, občudovali pa so njihovo kulinariko.

Učenci petih razredov so naprej raziskali Irsko, nato pa so njene značilnosti upodobili s pomočjo hama perlic. Naredili so značilno irsko sovo, keltski znak, triperesno deteljico. Poslušali pa so tudi popularno skupino U2.

V 6. a razredu so učenci raziskovali keltske simbole in na podlagi tega naredili obeske za ključe. Najprej so na plastiko z alkoholnim flomastrom narisali različne keltske znake (ljubezni, sreče, zdravja …), nato so jih izrezali in dali v pečico. V 6. b so izdelovali vizitke, na katerih so bile irske značilnosti. Poslušali so zgodbo o dveh velikanih z Irske in Škotske. Nato pa so si ogledali tudi prispevek o Irski. Posladkali so se tudi z pravo irsko čokolado, ki jo je prinesla njihova sošolka.

Učenci 7. a razreda so poslušali pesem The Dubliners. Peli so zelo stari, še pri osemdesetih letih, več let pa so že pokojni. V 7. b razredu pa so izdelovali zemljevide Irske, na katerih so označevali gradove, mesta in znamenitosti. Poslušali so tudi njihovo značilno glasbo.

Učenci 8. a razreda so izdelovali plakat o zanimivostih Irske. Pravijo da so uživali, še posebej, ker jih je spremljala irska ljudska glasba. V 8.b razredu so poustvarili skladbo skupine U2, ki jim je bila zelo všeč. Učenci, ki hodijo v glasbeno šolo, so prinesli različne inštrumente, kot so trobenta, saksofon in kitara, in naredili čudovito spremljavo.

Učenci devetih razredov so izdelovali karte za igro črni peter, spomin z irskimi značilnostmi, puzzle in tatooje. Ugotovili so, da je za Irsko značilna harfa in podkev. Posladkali so se z različnimi poslasticami. Vsi skupaj pa smo uživali v predprazničnem druženju.

Rubi Gala Nikolič, Ana Marija Vintar, Laura Plazar, Ema Stella Novak, učenke 8. razreda
Fotografije: Mark Škripec, Tjaš Lavrinec, učenca 9. razreda

šole v posavju
radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja