Skip to main content
V Posavju 5.8° C Sreda, 24. 2024
21.05.2021
10:00
Zlata ajdova pregreha, Radeče
Foto: OŠ Radeče
Učenci javnega zavoda OŠ Marjana Nemca Radeče že vrsto let sodelujejo pri projektu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije in tudi letos je bilo tako.

Zlata Ajdova pregreha

RADEČE Osnovnošolke in osnovnošolci iz vseh koncev Slovenije so ustvarjali na temo Moj kraj, moj chef, s čimer so pri Turistični zvezi Slovenije osnovnošolsko mladino vključili v vseslovenski projekt Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. S posebej za to priložnost ustvarjeno Ajdovo pregreho so si prislužili zlato priznanje za izjemno predstavitev in nalogo.

Projektno delo v letošnjem letu je bilo zaradi vsem znanih ukrepov in omejitev zelo posebno in precej oteženo. Pa vendar so se učenke in učenec pod budnim mentorstvom pedagoških delavk radeške šole Alenke Gros in Bojane Kovačič odlično odrezali, kar potrjuje podeljeno laskavo priznanje.

V sodelovanju z Gostiščem Jež so učenec 8. razreda, Nal Rožle Martinčič in učenke 7. razreda Hana Kolenc, Aisha Kožar, Maja Potočnik, Tina Sluga in Eva Župevc ustvarili jed, ki je navdušila prav vse. Povezali so lokalne, domače sestavine in jih predstavili na sodoben način.

Fotogalerija (Foto: OŠ Radeče):

Gostišče Jež je z veseljem priskočilo na pomoč, organizirali so delavnico, kjer so se učenci sami preizkusili kot kuharji. Na delavnicah so izjemno uživali. Krožnik so poimenovali Ajdova pregreha, saj so zgodbo zgradili okoli ajdovega štruklja s skuto, suhimi slivami in skrivno sestavino – pregreto smetano. Poleg štruklja so pripravili tudi kostanjev sladoled, pehtranovo espumo in za presenečenje še ajdove kokice.

Raziskovanje, sestanki in pisanje so tokrat potekali malo drugače, saj so učenci večino dela opravili v času šolanja na daljavo. Učenci so sami raziskovali, sestanki in vsa komunikacija pa je potekala preko računalnika.

Tudi predstavitev naloge je bila tokrat malo drugačna, kot smo bili vajeni v prejšnjih letih, saj so se učenci predstavili preko spleta.

Doroteja Jazbec / vir in foto: OŠ Radeče

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja