Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
06.11.2019
14:36
Predavanje samopodoba, Večgeneracijski center
Foto: Večgeneracijski center Posavje
V okviru Večgeneracijskega centra Posavje so pripravili predavanje o samopodobi, v nadaljevanju objavljamo sporočilo in fotografije.

Ranjena samopodoba mladih potrebuje nego

Danes se boj kot kdajkoli srečujemo s pojmom samopodoba. Tako pri odraslih, kakor tudi pri mlajši generaciji. Zato smo se te teme poslužili tudi na predavanju v okviru Večgeneracijskega centra Posavje, kjer smo v Brežicah, v Mladinskem centru organizirali predavanje z naslovom Ranjena samopodoba mladih. Dr. Lucija Čevnik, predavateljica, je poudarek dala mladim. Pravi, da se v praksi srečuje predvsem s to generacijo, vzroki pa segajo tudi generacijo nazaj, torej k staršem.

Starši so tisti, ki otroku dajo prve temelje. Če sami premorejo dobro samopodobo, jo bodo verjetno predali tudi svojim otrokom in obratno. Težava postane, kadar otroci postanejo projekt staršev, ki imajo zelo visoka pričakovanja glede svojih otrok. Za ponazoritev nam je predavateljica podala primer iz prakse: »Punca je bila odličnjakinja, uspešna še v treh obšolskih dejavnostih. Starši so to od nje pričakovali. Ko pa je na glasbenem nastopu naredila samo eno napako, se mama dva tedna ni pogovarjala z njo.« Pritisk, pod katerim se znajde takšen otrok je lahko prevelik in otrok podleže. To pa se mnogokrat kaže v različnih motnjah hranjenja, s katerimi najstniki obvladujejo svoje telo. Vsaj to, če že drugega ne morejo. Tako je za doseganje dobrih rezultatov in posledično tudi dobre samopodobe bolj smiselno otroka podpreti, ga motivirati na pozitiven način ter mu s sočutjem stati ob strani.

Pravi, da ima danes precej mladih ranjeno, torej slabo samopodobo, ki se lahko kaj hitro prelevi v bolezensko stanje ali vsaj v različne oblike motenj. Mladi so danes na vsakem koraku izpostavljeni medijem, ki nam vsiljujejo popolne podobe – popolne postave, ki niso resnične, ampak narejene s pomočjo kozmetike, kirurgije, nezdrave prehrane in ne nazadnje s pomočjo tehnologije, ki nam omogoča »polepšanje« vsake fotografije. Tako lahko kaj hitro izgubimo stik z realno podobo in hrepenimo po tej popolni, pa čeprav lažni podobi. V imenu lepote, ki je nek družbeni konstrukt zato počnemo marsikaj. Telo postane sredstvo za doseganje cilja. Kljub temu, da ima naše telo v prvi vrsti funkcijo, da nam omogoča gibanje, da lahko počnemo, kar nas zanima in uresničujemo svoje cilje.

Fotogalerija (Foto: Večgeneracijski center Posavje):

Verjamem, da bomo tudi s to vrstnim ozaveščanjem pripomogli mladim graditi boljšo samopodobo, hkrati pa tudi sami gradili svojo, ki jo bomo nato lahko predajali naprej. Ob tem pa bomo vse bolj ozaveščali vpliv medijev in naš odnos do njih, kajti izogniti se jim ne moremo. Ob tem pa upam, da bomo vse bolj znali sprejemati svoje telo, ga ceniti in spoštovati. Takšni kot smo, smo povsem v redu.

mag. Mihaela Kežman

večgeneracijski center posavje
posavje
fotogalerija
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice