Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
12.04.2021
20:29
Pozeba, čebelarstvo
Grafika: ePosavje.com
Pozeba bo imela vpliv tudi na čebele, pogovarjali smo se s predsednikom Čebelarske zveze Krško Antonom Urekom. Takšen razpon temperatur ima na čebelarstvo, posledično pa tudi naravo, izreden vpliv.

"Takšen razpon temperatur ima na čebelarstvo izreden vpliv"

KRŠKO Tako nizke temperature za ta letni čas, ko so se sredi prejšnjega tedna spustile krepko pod minus, bodo pustile posledice tudi v čebelarstvu. Predsednik Čebelarske zveze Krško Anton Urek, nam je povedal, da bo imel takšen razpon temperatur na čebelarstvo izreden vpliv. V času odprtih cvetov in polnega razcveta večine sadnih dreves so namreč temperature dalj časa vztrajale pod ničlo, naš četrtkov sogovornik Anton Koršič je povedal, da so bile temperature pod ničlo tudi več kot 12 ur.

"Takojšen upad vnosa cvetnega prahu in medičine"

"Čebelja družina preide v stanje samoohranitvenega nagona"

"Bistven problem, ki se ob takšnem razponu temperature pojavi, je takojšen upad vnosa cvetnega prahu in medičine, ki je v tem letnem času izredno pomemben za razvoj čebelje družine. Razmere, kot smo jim bili priča, to pomeni za čebeljo družino, da se dejansko da v nekakšno stanje samoohranitvenega nagona. Matica preneha zalegati, družina skrbi za obstoječo zalego, ki je v tem času v panju in se razvoj čebelje družine prekine."

Manj cvetov, manj opraševanja

V naravi to pomeni, da čebele bistveno manj izletajo. "V naravi je bistveno manj cvetov, posledično tudi potencialnega opraševanja čebel, ki je osnovno čebelje poslanstvo, za čebelarje pa to pomeni bistveno manjši donos," dodaja Urek.

"Pomembno je, da imajo čebele v tem obdobju mir"

In kako lahko čebelam pomagamo? Sogovornik pravi, da čebelarji vedo, kaj se v takšni situaciji naredi. "Potrebna je skrb, da čebele v takšni situaciji niso lačne. Pomembno je, da imajo čebele v tem obdobju mir, jih ne vznemirajo preveč. Naredimo hitri pregled, če je potrebno dodati hrano ali jih je potrebno kakorkoli oskrbeti."

(eP)

pozeba
krško
video
kmetijstvo

Pridružite se nam