Skip to main content
V Posavju 22.9° C Sreda, 10. avgust 2022
29.12.2021
12:41
Fakulteta za energetiko
Foto: Fakulteta za energetiko UM
Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru je sodelovala pri razvoju generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij v ladijskem, cestnem in tirnem prometu v električno energijo.

Razvoj generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij

Fakulteta za energetiko je od leta 2018 v sodelovanju s Fakulteto za tehnologije in sisteme, podjetji Gemmotors d.o.o. (nosilec projekta), Etra d.o.o, in Primum d.o.o. izvajala projekt razvoja generatorjev za pretvorbo energije nihanja ter vibracij v ladijskem, cestnem in tirnem prometu v električno energijo.

Projekt naslavlja izredno zanimivo priložnost koriščenja razpoložljivega vira energije, ki se še ne izkorišča. Razvita je bila nova rešitev generatorja za proizvajanje električne energije iz energije valovanja, nihanja, pospeškov ali pojemkov. Rešitev je uporabna za različne namene, zlasti pa za ladijski promet ter tudi tovorni, cestni in železniški promet. V okviru projekta sta bila razvita dva tipa generatorjev in sicer generator tipa »Torus« in generator tipa »Ekscenter«.

Pri generatorju tipa Torus je bila razvita nova vrsta generatorja, pri katerem se gibljivi del generatorja prosto giblje v votlem torusu z električnim navitjem. Raziskane so bile možnosti uporabe različnih variant gibljivega dela. Pri pospeševanju, zaviranju ali nihanju se gibljivi del generatorja, ki je v primeru rešitve v projektu valjaste oblike, premika po torusu ter inducira napetost. Ta tip generatorja je primeren zlasti za velike sisteme, na primer v ladijskem prometu.

Pri generatorju tipa Ekscenter je bila razvita izvedenka multifaznega generatorja, kateri temelji na ekscentrični masi, ki se vrti okoli osi. Koncept rešitve je podoben kot pri uri s samodejnim navijanjem, za kar obstajajo že delujoče rešitve, katere pa uporabljajo mehanske prenose in standardne generatorje. Ta tip generatorja je nekoliko bolj preprost, cenejši ter je primeren za manjše sisteme, vključno z uporabo v cestnem prometu.

Red. prof. dr. Peter Virtič
Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru

fakulteta za energetiko
krško

Pridružite se nam