Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
25.02.2021
12:37
Svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Brežice so v ponedeljek na seji potrdili rebalans proračuna za leto 2021.

Rebalans proračuna za leto 2021 v Brežicah potrjen

BREŽICE Proračun za letošnje leto so v Brežicah sprejeli pred natanko enim letom, v tem času pa se je precej zgodilo, pove brežiški župan. Med razlogi navaja epidemijo, povišanje povprečnine, sprejetje Zakona o razbremenitvi občin, po katerem se povečujejo nekateri prihodki. Na drugi strani pa so se na občini soočali z nekaterimi težavami.

"Prepolovila se nam je turistična taksa"

"Na drugi strani pa je občina imela tudi precej drugih težav, kajti dejansko prepolovila se nam je predvsem turistična taksa, kjer je bistveno manj prihodkov. V lanskem letu smo se v občini dogovorili, da bi začeli z obnovo vodovodnega stolpa, veste da smo uredili lastniška razmerja, da smo dokupili še eno nepremičnino, v kateri naj bi bili določeni prostori ob samem vodovodnem stolpu in to bi bil tudi pogoj da lahko začnemo," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Tudi nekateri projekti iz lanskega leta, ki niso bili dokončno realizirani

"Gre predvsem za sredstva dveh mostov - brežiškega in cerkljanskega, za katerega smo dobili tudi sredstva od Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, ki nam jih na nek način tudi dajejo in seveda je bilo treba tudi investicije z njimi tudi uskladiti. Prav tako pa naj bi dobili od ministrstva za okolje tudi okoli 800.000 evrov za podor v Slovenski vasi, gre za skale, ki ogrožajo kar precej hiš in je potrebno začeti tudi z razpisom in če nimaš tega denarja, je seveda problem, da ne moreš počrpati evropska sredstva oziroma državna sredstva v tem primeru."

Dokončati želijo bivši dom upokojencev

V občini Brežice prav tako želijo dokončati bivši dom upokojencev, v katerem bi bile dodatne bivalne enote, začeli pa bodo z nekaterimi novimi investicijami. "Z direkcijo smo se tudi dogovorili, da začnemo projektirati nivojsko križanje v Brezini, kajti le na tak način bomo končno prišli do njega, da bo občina sprojektirala, potem pa bi se ta sredstva poračunala nekako pri investiciji. Direkcija bo v letošnjem letu začela tudi z gradnjo tiste zoožitve na Podgračenem, na katero že leta in leta čakamo, kar pomeni da bi začeli tudi to investicijo. Z direkcijo se pogovarjamo tudi, da se na Borštu začne izvajati avtobusna postaja," še doda Molan.

Vrtca v Artičah in Dobovi

Rebalans proračuna je pričakovan, vključuje nekatere dobre rešitve, pravi Aljoša Rovan. V svetniški skupini Levica so sicer pripravili tri predloge k rebalansu, a noben od teh ni bil upoštevan. "Eden od teh je dodatna ura športne vzgoje za vse učence osnovnih šol, ker so se v času zaprtja šol zaradi epidemije znižale njihove motorične sposobnosti. Drugi predlog so sredstva za bolnico, ki namerava izvesti nekatere gradbene projekte in bi potrebovali pomoč pri financiranju izdelave projektov. Tretje pa je pomoč v višini četrt milijona evrov, se pravi postavka za tiste občane, ki so že in še bodo zaradi epidemije izgubili službe, prihodke."

Tudi svetniška skupina SMC je k rebalansu proračuna podala nekaj predlogov

"Zadnji predlog je v globokem pločnik, ostali projekti pa moram reči da jim je že ugodeno oziroma so že v izvedbi, za nekatere pa smo se tudi dogovorili, da bodo v rebalansu za proračun za leto 2022," je povedal Igor Zorčič, občinski svetnik, SMC.

Ob rebalansu povečani prihodki in odhodki

Skupni prihodki se po sprejetem rebalansu nekoliko povečujejo in znašajo 34,1 milijona evrov, odhodki pa se povečujejo za slabih sedem milijonov in znašajo 41,4 milijona evrov, od tega bo 20 milijonov namenjenih za investicije.

(eP)

brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Zadnje novice