Skip to main content
V Posavju 16.3° C Petek, 27. maj 2022
28.07.2020
12:37
Vzorci reka Krka, kopanje
Foto: arhiv ePosavje
Na nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano Novo mesto so od 3. junija do 6. julija na reki Kolpi in Krki odvzeli 15 vzorcev vod iz rek, v katerih so ugotavljali primernost rek za kopanje.

Reka Krka primerna za kopanje

V začetku meseca že več kot 24°C, v nedeljo komaj nekaj nad 16°C

KRŠKO V teh dneh, ko bomo znova deležni poletnih temperatur, bo osvežitev marsikdo poiskal v reki Krki. Krka je imela na začetku meseca na postaji v Brodu pri Podbočju že več kot 24°C, a se je po padavinah v zadnjem tednu temperatura spustila pod 20°C, v nedeljo, 26. julija, pa so izmerili celo njene najnižje vrednosti pri 16,5°C. S količino padavin sta se povišala tudi vodostaj in pretok reke, ta je bil največji v soboto, 25. julija, ko se je njegovo naraščanje zaustavilo pri 72 m3/s.

Splošna ocena stanja reke: Brez posebnosti

Kot pravijo v oceni mikrobioloških in kemičnih rezultatov preiskanih vzorcev površinskih voda za leto 2020, je bila reka Krka od Soteske prek Novega mesta, Otočca, Kostanjevice, Cerkelj ob Krki in do izliva v Savo na Griču v času vzetih vzorcev odlične kakovosti. Kakor še pišejo v poročilu, je imela reka Krka na izmerjenih lokacijah med 16,1°C in 24,5°C. Iz zapisanih rezultatov sicer lahko izpeljemo sklep, da je temperatura vode naraščala od izvira do izliva. Med mikrobiološkimi in kemičnimi sprejemljivosti niso opazili posebnosti, reka Krka je primerna za kopanje.

Ne pozabite na varnost!

Ob tem dodajmo opozorila, da tudi na in ob vodi ne pozabite na vašo varnost. Posebna previdnost je potrebna pri skokih v vodo, prepričajte se o globini vode, v katero boste skakali. Malih neplavalcev in čofotalcev v vodi nikar ne puščajte samih ali brez nadzora. Na kopnem pa pomislite na zaščito osebnih in dragocenih predmetov, naj priložnost ne naredi tatu.

(bš)

krško
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi