Skip to main content
V Posavju 2.9° C Sreda, 30. november 2022
12.01.2022
10:57
Janez Gaube o novih pridobitvah v Slovenski vojski
Grafika: ePosavje
Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske Janez Gaube o pripravah na prihod novega letala v (nov) hangar Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki.

"Letalo C-27J Spartan bo doseglo začetne operativne zmogljivosti v dveh letih, za končne pa bomo potrebovali štiri leta. Novo letalo bo operativno z doseganjem začetnih operativnih zmogljivosti, to je predvidoma leta 2025. Naloge pa bomo z njim lahko začeli opravljati že prej, saj načrtujemo, da bomo med usposabljanjem posadk lahko zagotavljali zračno oskrbo naših enot na misijah v tujini. Za druge naloge bomo potrebovali več časa. V sestavi posadke letala je tudi skrbnik tovora. Kandidate za to novo dolžnost bomo morali izšolati, da bo natovorjeno letalo lahko varno vzletelo, letelo in pristalo. V načrtu je gradnja novega hangarja na letališču v Cerkljah ob Krki. Prihodnje leto je predviden začetek gradbenih del, ki naj bi bila končana do leta 2023, ko bo letalo predvidoma dobavljeno v Slovenijo."

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske polkovnik Janez Gaube o novem letalu in hangarju v Cerkljah ob Krki, Revija Slovenska vojska, december 2021

(eP)

rekli so
slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja