Skip to main content
V Posavju 27.1° C Ponedeljek, 8. avgust 2022
11.09.2021
20:23
Romska problematika v občini Brežice
Grafika: ePosavje
Pred četrtkovim posvetom o romski problematiki v občini Brežice smo se v teh dneh pogovarjali z vršilko dolžnosti direktorice občinske uprave Občine Brežice Patricio Čular.

Pred posvetom o romski problematiki v občini Brežice

BREŽICE Kot nam je povedala sogovornica Patricia Čular, vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj ter vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Občine Brežice, želijo na posvetu spregovoriti o problematiki, ki jo je izpostavila civilna skupina na območju krajevnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem.

Na posvet povabili institucije in posamezniki, ki bi lahko s svojim delom prispevali k rešitvi

"Na posvetu, ki ga je civilna iniciativa sama sklicala s krajani, je ta opozorila na povečanje pojavov kršitev javnega reda in miru in kaznivih dejanj, ki jih pripisujejo pripadnikom romske skupnosti, ki so se pred časom preselili na to območje. Sami se zavedamo, da to ni vprašanje, na katerega bi lahko odgovarjali oz. našli rešitve znotraj Občine Brežice, ki na tem področju nima pristojnosti, zato je župan na posvet povabil vse institucije in posameznike, za katere meni, da bi lahko s svojim delom prispevali k rešitvi," pravi Patricia Čular.

"Iz šole do sedaj niso izpostavljali nobenih težav"

O sodelovanju s civilno iniciativo je sogovornica povedala, da so jih člani iniciative obvestili o prvem sestanku, na katerega so z Občine Brežice poslali svojega predstavnika. "To je bila tudi za nas prva seznanitev s problematiko. S strani Osnovne šole Velika Dolina do sedaj niso izpostavljali nobenih težav, saj se ti otroci tudi vključujejo v programe osnovne šole, bile so nekatere kršitve, ki so jih sami uredili z disciplinskimi ukrepi, tako kot pri ostalih učencih, zato so menili, da na to ni potrebno posebej opozarjati in tudi na posvetu, ki je bil sklican v avgustu v krajevni skupnosti Jesenice na Dolenjskem, je predstavnica povedala enako. Ta posvet torej ni prva priložnost, da se bomo s problematiko seznanili, predstavniki obeh krajevnih skupnosti in civilne iniciative so nas s tem seznanili že na dveh posvetih," dodaja.

"Izpostavljena problematika se lahko reši le s sodelovanjem večih inštitucij"

Župan je, tako Patricia Čular, na zadnjem srečanju povedal, "da žal občina nima pristojnosti znotraj postopkov preseljevanja, kot so jih oni poimenovali. Da ni občina tista, ki bi nekomu dovoljevala ali preprečevala preselitev na območje in da dejansko si tega niti ne želimo. Da pa se izpostavljena problematika reši s sodelovanjem večih inštitucij."

Policija, tožilstvo, center za socialno delo

Med inštitucijami tukaj prav gotovo vidimo policijo, pravi sogovornica. "Policija je prisotna, bila je pristona tudi na posvetih. Povedali so, katere aktivnosti so jih izvajali in jih izvajajo. Prav gotovo pa tudi tožilstvo, ki potem pelje postopke po zaključeni obravnavi pri policiji. Na posvetih so vseskozi prisotne predstavnice Centra za socialno delo, naša komisija za romsko problematiko, v kateri so tudi predstavniki Romov, za katere upamo, da se bodo udeležili posveta."

"Verjamemo, da se bomo najprej dotaktnili tega, kar izpostavlja civilna iniciativa"

Na posvet so povabili tudi predstavnike osnovnih šol, v katere so vključeni učenci romske skupnosti. "V šestih osnovnih šolah imamo učence in imajo različna vprašanja, različne težave pri vključevanju. Verjamemo, da se bomo na posvetu najprej dotaknili tega, kar izpostavlja civilna iniciativa."

(bš, eP)

brežice
video

Pridružite se nam