Skip to main content
V Posavju 23.4° C Torek, 16. avgust 2022
20.09.2021
14:43
Rokavčki pomagavčki
Foto: Tina Železnik
Spoprijemanje z demenco je velik izziv današnje družbe. Zelo dobrodošle so ideje, kako posameznikom, ki se z njo spoprijemajo, pomagati, da bodo živeli dostojno življenje, in omiliti njihovo stisko.

Rokavčki pomagavčki

SEVNICA Združenje Spominčica je zato začelo s humanitarno akcijo »Rokavčki pomagavčki«, s katero želijo osebam z demenco dvigniti kakovost življenja. Akcija je kmalu postala vseslovenski projekt, ki so se mu pod vodstvom gospe Tine Železnik pridružile tudi sevniške Bucike in številne sevniške prostovoljke.

Rokavčki pomagavčki so zanimiv pripomoček, ki osebi z demenco preusmeri pozornost, jo miselno zaposli ter umiri. Kvačkani in pleteni so tako, da vsebujejo številne zanimive elemente (npr. gumbi, cofki, rožice) ter barvne odtenke, kar privablja pozornost osebe z demenco. Pokazali so se kot odličen pripomoček, ki številnim bolnikom pomaga zmanjševati stres, deluje stimulativno na njihove možgane in izboljšuje njihovo zaznavanje.

Sevniška ekipa bo z Rokavčki pomagavčki ob sevniškem občinskem prazniku razveselila starejše z demenco v domovih za starejše v Posavju (DUO Impoljca, Sevnica, Brežice, Loka), z veseljem pa bodo s svojimi izdelki priskočili na pomoč tudi drugje, kjer se bo pojavila potreba po njihovih ustvarjalnih izdelkih. Zavedajo se, da lahko drorobna pozornost nekomu zelo polepša življenje!

Družinski inštitut Zaupanje, Damijan Ganc

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja