Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
09.10.2019
13:41
Grafika: Ansat TV
Rožnati oktober je svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je tako v svetu kot v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas vsako leto za tem rakom zboli 1300 žensk in do 15 moških.

Rožnati oktober - mesec boja proti raku dojk

Oktober je obarvan v rožnato

SEVNICA V Zdravstvenem domu Sevnica so ob mesecu boja proti raku dojk pripravili novinarsko konferenco. Tudi letošnji oktober je kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk obarvan v rožnato. Rak dojk je namreč v Sloveniji najpogostejša oblika raka pri ženskah in za to boleznijo pri nas vsako leto umre okoli 400 žensk. Za zmanjševanje obolelosti in umrljivosti zaradi raka dojk je poleg zdravega načina življenja pomembno izobraževanje ter zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje.

Program DORA

Tudi s pomočjo državnega presejalnega programa DORA, ki v Splošni bolnišnici Brežice teče že približno leto in pol. Vodja programa DORA Slovenija mag. Maksimilijan Kadivec ob tem pove, da so z odzivnostjo zelo zadovoljni. "V Brežicah je odzivnost dobrih 80-odstotna, medtem ko je ta na ravni Slovenije 74-odstotna od leta 2008, v letošnjem letu smo pa zaznali porast, in sicer se na slikanje odzove 78 odstotkov žensk."

Cilj je znižanje umrljivosti za rakom dojk

Pri desetih so odkrili bolezen

V Brežicah so k programu povabili 66 žensk, pri desetih pa so odkrili bolezen. "Cilji programa so, da znižamo v dolgoročnem obdobju, torej 10 let ali več, umrljivost za rakom dojk pri slovenskih ženskah za od 25 do 30 odstotkov, kar pomeni, da naj bi na leto za posledicami te bolezni umrlo za okoli 150 žensk manj," še doda Kadivec.

Za rakom dojk najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom

V program DORA so vključene vse ženske med 50. in 69. letom, ki jih vsake dve leti vabijo na presejalno mamografijo. Za rakom dojk sicer najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom, a bolezen seveda lahko prizadene tudi mlajše.

"Bolezen ti veliko vzame, vendar ti tudi veliko da"

Katarina Vovk je zbolela pri 39 letih. Po začetnem šoku po postavljeni diagnozi je sledilo soočenje z boleznijo. "Treba je začeti na novo oziroma drugače začeti živeti, sprejeti diagnozo in jo vzeti s seboj in z njo iti naprej. Večkrat rečem, da ti bolezen veliko vzame, vendar ti tudi veliko da."

Stanje v Posavju se izboljšuje

"Ženske v našem okolju sprejemajo svoje življenje kot neko vrednoto"

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno, da si ženske redno vsak mesec same pregledujejo dojke. Ginekologinja in predsednica Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode opaža, da se stanje v Posavju izboljšuje. "Ženske v našem okolju sprejemajo svoje življenje kot neko vrednoto in dosti časa posvečajo rednim pregledom dojk."

"Vsako leto je ozaveščenost čedalje večja"

Tudi vodja in koordinatorica Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica Mojca Vidmar je podobnega mnenja. "Vsako leto je ozaveščenost čedalje večja. Ko sem še pred leti preko zdravstvenovzgojnega centra izvajala delavnice samopregledovanja dojk, smo zelo pogosto dobili odgovor, da se ne želijo naučiti, da ne želijo potipati, ker 'če ničesar ne zatipam, potem ničesar ni'. Danes lahko rečem, da je ozaveščenost bistveno večja."

Rožnati tek za življenje

Center za krepitev zdravja sicer že več let zapored obeležuje rožnati oktober z aktivnostmi v lokalni skupnosti. Letos so med drugim pripravili dobrodelni dogodek Rožnati tek za življenje.

Ansat TV

sevnica
brežice
zdravstveni dom sevnica
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja