Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
14.10.2020
13:57
Rožnati oktober v Posavju
Grafika: ePosavje
Tudi letošnji oktober je kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk obarvan v rožnato. V tem času ima osveščanje o zgodnjem odkrivanju rakavih obolenj še večji pomen. Več v nadaljevanju.

Rožnati oktober

Pomembno izobraževanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje

BREŽICE Za zmanjševanje obolelosti in umrljivosti zaradi raka dojk je poleg zdravega načina življenja pomembno izobraževanje ter zgodnje odkrivanje in takojšnje zdravljenje. Tudi s pomočjo državnega presejalnega programa DORA, ki v Splošni bolnišnici Brežice teče že približno dve leti in pol za tem, ko so nabavili novi digitalni mamograf. "Ta mamograf je seveda pomemben za našo bolnišnico, saj v sklopu naših programov med drugim izvajamo specialistično ambulanto za bolezni dojk in v okviru te pošiljamo pacientke tudi na mamografijo. Obenem pa nam je omogočil, da smo sklenili pogodbo z Onkološkim inštitutom Ljubljana, ki sedaj ta aparat najema in na njem opravlja presejalni program DORA," pojasnjuje direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar.

Kljub dvomesečnemu premoru zaradi epidemije je odzivnost zadovoljiva

Mamografije se je v Brežicah udeležilo 74 % vseh povabljenih žensk

Kot so nam sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana, je odzivnost v letošnjem letu kljub več kot dvomesečnemu premoru v pomladnem času, zadovoljiva. Ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa so bili namreč sredi marca zaustavljeni tudi presejalni programi za raka. Program DORA so na Onkološkem inštitutu Ljubljana znova zagnali konec maja, v juniju pa še drugod po državi. Od januarja do konca avgusta se je mamografije na ravni celotne Slovenije udeležilo 78 %, v Splošni bolnišnici Brežice pa 74 % vseh povabljenih žensk, torej 76.

Kdo vse je vključen v program DORA?

V program DORA so vključene vse ženske med 50. in 69. letom, ki jih vsake dve leti vabijo na presejalno mamografijo. Za rakom dojk sicer najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom, a bolezen seveda lahko prizadene tudi mlajše.

"Ko ženska opazi bulico ali simptom, ne pride do ambulante za bolezni dojk"

V Združenju Europa Donna Slovenija opažajo, da ni toliko težav pri DORI, saj jim je uspelo poloviti obiske žensk, ki so bile zaradi zaustavitve programa prenaročene, večjo težavo vidijo pri simptomatskih ženskah. "Ko ženska opazi kakšno bulico, kakšen simptom, ki nakazuje, da bi lahko šlo za nekega raka, ne pride do ambulante za bolezni dojk in tudi iz ambulante za bolezni dojk ni pravega pretoka do Onkološkega inštituta. Predvsem tukaj vidimo težavo in dejanski upad samih diagnoz je 30-odstoten," pravi članica upravnega odbora Europe Donne Darja Molan.

"Ko odkrijemo sumljive spremembe, je treba vztrajati in priti do zdravnika"

Zato je v primeru, ko odkrijemo sumljive spremembe, treba vztrajati in priti do zdravnika, ki nas bo, če bo tako presodil, napotil na nadaljnje preiskave, poudarja Molanova. "In se ne pustiti odgnati. Ženske prerade rečemo, da je zdravnik kriv, morda se ni oglasil na telefon, ni odpisal … Vendar je treba vztrajati, ker gre za naše zdravje. Predvsem je pomembno zgodnje odkrivanje raka, ker je ta tudi v večini primerov ozdravljiv."

Slogan letošnjega rožnatega oktobra - Dotik pove največ

Opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja

Združenje Europa Donna Slovenija letošnji rožnati oktober obeležuje s sloganom Dotik pove največ, ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

(eP)

posavski tednik
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja