Skip to main content
V Posavju 16° C Torek, 21. marec 2023
23.02.2020
16:13
Satelitski urgentni center v Sevnici
Grafika: ePosavje
V Zdravstvenem domu Sevnica si kmalu obetajo triažno enoto satelitskega urgentnega centra. Povprašali smo direktorico Zdravstvenega doma Sevnica in urgentnega zdravnika, kako in kaj. Beri naprej.

S 1. aprilom v Sevnici satelitski urgentni center

"Daleč od avtocest, daleč od sekundarnega nivoja. Potrebujemo mini urgenco"

"S 1. aprilom 2020 je Sevnici priznana triažna enota za satelitski urgentni center. Že več kot 15 let govorimo, da je Sevnica geografsko med štirimi urgentnimi centri, da geografske lege pač ne moremo spreminjati, da smo daleč od avtocest, daleč od sekundarnega nivoja in da potrebujemo mini urgenco," pove direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič.

Mesečno med 100 in 120 različnih aktivacij reševalcev

Septembra pričakujejo vključitev v Dispečerski center Maribor

Urgentni zdravnik Jurica Ferenčina dodaja, da predvidoma septembra pričakujejo vključitev v Dispečerski center Maribor. "Lahko povem, da je vseh različnih aktivacij od 100 do 120 mesečno," dodaja Ferenčina.

Prvi posredovalci jim bodo v veliko pomoč

Z namenom reševanja življenj so v občini Sevnica skladno s dogovorom med Občino Sevnica, Gasilsko zvezo Sevnica in Zdravstvenim domom Sevnica vzpostavili službo prvih posredovalcev.

Razlika med življenjem in smrtjo

"Smo že imeli primer, ko so naši prvi posredovalci bili na kraju dogodka v štirih minutah, ko je to bilo potrebno, mi pa smo potrebovali dvanajst minut. Že ta časovna razlika, ko so posredovalci lahko nekaj naredili, lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo," pove Jurica Ferenčina.

(bš)

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja