Skip to main content
Sreda, 17. april 2024
10.05.2021
20:54
1000. cepljena oseba v Radečah
Foto: Doroteja Jazbec
V Zdravstvenem domu Radeče je danes v ozkem krogu potekala obeležitev prejema cepiva proti koronavirusu tisoče prejemnice, ki je sicer že prejšnji četrtek postala Sabina Aubelj.

V petek v Radečah 1000. prejemnica cepiva proti COVID

RADEČE Tako so se v sejni sobi radeške javne zdravstvene ustanove dogodek ravno na rojstnodnevni petek 1000. prejemnice cepiva v Radečah sestali direktor ZD Radeče Franci Čeč, župan Občine Radeče Tomaž Režun, poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Radeče mag. Matjaž Šušteršič, direktorica radeške občinske uprave mag. Marjetka Lipec ter seveda prejemnica tisočega odmerka cepiva Sabina Aubelj in vodja cepilnega centra v ZD Radeče Tanja Udovč.

Uvodne besede je zbranim namenil prvi mož radeške občine, ki je poudaril, da je stroka ponudila rešitev v boju s koronavirusom edinole ali s cepljenjem ali z dosegom stanja prekuženosti ter dodal, da je bilo že v minulem tednu spodbudno prebrati, da je občina Radeče 4. v Sloveniji po stanju precepljenosti (27,4 % po podatkih NIJZ). »Zdi se mi prav, da poleg ukrepov tudi z gesto kot je ta, skupaj pripomoremo k temu, da ljudi spodbudimo, naj gredo po tej poti, naj sprejmejo to odločitev in tako pripomorejo, da se vendarle že vrnemo v vsaj približno normalnost, kakršno smo poznali pred pojavom koronavirusa. Bolezen je. Kdor pravi, da bolezni ni, nima prave predstave. Vsi bi radi normalno živeli, bo pa za to potrebno nekaj narediti – zaznajmo vendar, da stroka skuša po najboljših močeh v tej smeri tudi pomagati in odzovimo se na ta prizadevanja.«

Sabinina osebna izkušnja

»Upam in računam na to, da če se cepimo – tudi če vendarle zbolimo, bo lažje preboleti. Zaenkrat osebno ne poznam nikogar, ki bi zaradi cepiva zbolel, poznam pa jih ogromno, ki so zaradi ali s koronavirusno boleznijo umrli - med slednjimi je bil tudi moj oče,« pove Sabina Aubelj, ki se je bila primorana soočiti z izgubo drage osebe in ravno zato (oziroma še bolj odločno) spodbudila svojo mamo k cepljenju takoj, ko je bilo cepivo na voljo.

Življenje imamo namreč le eno in biti zdrav, ko človek stopa po poti življenja, je neprecenljiva dragocenost, je sporočilno ozadje Sabinine osebne izkušnje in zagotovo osebne zgodbe še marsikoga, ki je od blizu spremljal, kako lahko neznatno majhen virus zamaje marsikaj.

Trud se izkazuje na vsakem koraku, a nevšečnosti se vseeno pripetijo

Da je dogodek znak dobrega vsakodnevnega sodelovanja v trikotniku (Občina Radeče - ZD Radeče - Štab CZ Občine Radeče), je poudaril tudi poveljnik Štaba Civilne zaščite mag. Matjaž Šušteršič, in dejal, da po potrebi omenjen trikotnik razširijo na štiri- ali et-kotnik, se pa vsake dva tedna  sestaja operativa radeškega štaba civilne zaščite: »Skupaj uspešno in redno spremljamo razmere, in delamo, kar je v naši moči, da se stanja čim prej normalizira.«

K vsemu povedanemu in zahvalam, ki so si jih medsebojno izrekali predstavniki vseh institucij omenjenega trikotnika, je posebno zahvalo direktor ZD Radeče Franci Čeč izrekel še sodelavki Tanji Udovč, na organizacijski sposobnosti katere sloni celotna cepilna služba v radeški občini.

A brez zapletov, realno gledano, vedno žal ni šlo in ne gre. »Zato naj velja opravičilo vsem, ki ste morda doživeli neprijetno izkušnjo v zvezi s postopki, vezanimi na cepljenje: morda ni bilo telefonskega odziva ali ni bilo razpoložljivega kadra, kdaj tudi čas cepljenja, na katerega je bil kdo naročen, ni bil pravi; skratka, v ozadju so številne spremembe na sistemski ravni, ki se zelo pogosto spreminjajo in na tovrstne objektivne razloge, ko je nekdo naletel na težavo, žal nimamo vpliva, se pa zavedamo, da vsakršni morebitni nesporazumi niso prijetni in se vsem, ki ste jih bili deležni, zanje opravičujemo.«

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Obeti in novosti z vidika cepljenja

Tanja Udovč je povedala, da so ravno tekom današnjega dne prejeli informacijo, da naj bi s ponedeljkom steklo cepljenje za vse, ne glede na starost in da je že vzpostavljen dodaten elektronski način prijave (Z-Vem) k cepljenju, po katerem se lahko vsak občan sam naroči k cepljenju. Ta naj bi bil v kratkem združljiv s prvimi evidentiranimi vpisi preko eUprave in preko telefonske prijave 064 259 622 direktno v ZD Radeče.

 V Radečah se je prvih devet že prijavilo po tej poti, med njimi so bili vsi (razen enega občana srednje generacije) srednješolci,« je povedala in dodala, da je ta način resda bližje mladim, prvi mož radeškega zdravstvenega doma pa nadaljeval, da se trudijo in se bodo tudi v bodoče nuditi vso možno administrativno in z informacijami bogato podporo vsem zainteresiranim za cepljenje.

«Kar jih je trenutno prijavljenih, bodo vsi v prihodnjem tednu tudi cepljeni,« je dejala diplomirana medicinska sestra Tanja Udovč in potrdila, da še vedno odzivno deluje telefonska številka 064 259 622 za namen.

Podelila je tudi nekaj pomembnih informacij, kot so:

  • prebolevniki prejmejo le en odmerek cepiva;
  • prebolevniki ne smejo biti cepljeni pred potekom šestih mesecev od okužbe;
  • v kolikor v prihodnje ne bo čakajočih, bodo k cepljenju povabljeni tisti, ki so se že prijavili (četudi po »starih« merilih ne izpolnjujejo starostnega kriterija).

Sicer je bil največji interes po besedah Udovčeve izkazan na samem začetku cepljenja, po medijski gonji z vprašljivostjo varnosti in zanesljivosti proizvajalca cepiva AstraZeneca je upadel (prihajalo je tudi do zavračanja), zadnji čas pa znova beležijo porast zanimanja, predvsem s strani družin (z otroki v starosti nad 16 let).

Ko je bil pred kratkim na voljo datum za cepljenje maturantov, se je takih iz Radeč, ki bodo letos opravljali zrelostni izpit, cepilo pet.

Doroteja Jazbec

radeče
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja