Skip to main content
V Posavju 13.4° C Četrtek, 23. marec 2023
24.03.2021
13:45
Električni čoln HE Brežice
Grafika: ePosavje.com
Z električnim čolnom smo se zapeljali po pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice in spoznali, kaj je batimetrija in zakaj jo izvajajo na vseh akumulacijskih jezerih posavskih hidroelektrarn.

Z električnim čolnom po pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice

BREŽICE V podjetju Partner, ki je del skupine Hidroelektrarne na spodnji Savi, izvajajo specialne batimetrične meritve oz. snemanje rečnega dna reke Save na pretočnih akumulacijah verige spodnjesavskih hidroelektrarn. Za to uporabljajo posebno namensko plovilo na električni pogon.

Podatki iz vode neposredno na računalnik

"Trenutno izvajamo batimetrijo na reki Savi, se pravi, merimo globino savskega dna. Sonar pošilja podatke direktno na računalnik, kjer jih lahko tudi v živo spremljamo," nam med plovbo po akumulaciji ob brežiški hidroelektrarni pojasnjuje Anže Jankovič iz družbe Partner.

Sonar je vsestransko uporaben

Lahko najdejo tudi kakšne razbitine, tudi potopljene avtomobile

Meritve kažejo prikaz globine v barvah, dodaja Jankovič. "Trenutno smo pri približno desetih metrih globine." S sonarjem ugotavljajo, kakšna je struktura dna. "Ugotavljamo, ali je mulj ali je prod. S sonarjem je možno v večjih rekah najti tudi kakšne razbitine, tudi kakšne potopljene avtomobile. Je vsestransko uporaben," še dodaja Jankovič.

Kaj je batimetrija?

Kartiranje dna reke Save

V družbi Partner so se v lanskem letu odločili in pristopili k nabavi namenskega plovila za snemanje batimetrije v pretočnih akumulacijah na spodnji Savi, pojasnjuje direktor Marko Kenig. "Sama batimetrija pomeni natančen posnetek dna reke Save oz. kartiranje dna reke Save. To izvajamo s tem namenskim plovilom in z večsnopnim sonarjem, ki deluje na principu odboja zvočnih valov."

Čoln želijo še nadgraditi

Anže Jankovič pa nam ob tem razloži, da čoln omogoča prevoz šestih oseb in da ga poganja električni motor slovenskega proizvajalca. "Najvišjo hitrost doseže približno 11 kilometrov na uro." V načrtu imajo še nadgradnjo plovila, dodaja Kenig. "Nadgradili ga bomo s sistemom lidar, kar pomeni, da bo plovilo lahko posnelo tudi brežinski del."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Čoln je primeren tudi za plovbo v zaščitenih območjih

Za zdaj izvajajo meritve v akumulacijah nad hidroelektrarnami, v naslednjih mesecih bodo nadaljevali meritve pod njimi in kot pravi direktor družbe, v bodoče načrtujejo širitev dejavnosti tudi drugje po državi. "Kar se tiče sodelovanja drugje po Sloveniji, vidimo veliko priložnosti predvsem v ekološko sprejemljivem elektro motorju." Ker električni motor ne povzroča nobenega hrupa in ne izpušča emisij, je primeren tudi za plovbo v zaščitenih območjih, kot so naravni parki in druge naravno občutljive vodne površine.

Novo plovilo je tudi sprejemljivo

Kljub robustnosti je plovilo lahke izvedbe, narejen je iz aluminija

V preteklosti so za snemanje rečnega dna uporabljali manjše avtonomno specialno plovilo, z izgradnjo brežiške hidroelektrarne pa se je površina vseh pretočnih akumulacij povečala, s tem pa so se povečale tudi potrebe. Novo plovilo ni le visoko zmogljivo, dodaja Kenig, ampak tudi ekološko sprejemljivo, saj ga poganja električni motor. "Po tehnoloških zahtevah smo želeli, da ima plovilo elektro pogon, z namenom, da ne onesnažuje vode in zraka, prav tako smo želeli, da je plovilo robustno in lahke izvedbe, zato je izdelan iz aluminija. Iskali smo tudi ponudnika, ki bi omogočal namestitev vse te opreme, ki je potrebna za izvajanje batimetrije," pravi Kenig.

(eP)

brežice
hidroelektrarne
video
posavski tednik

Pridružite se nam