Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
27.08.2020
08:41
SB Brežice, nova kategorija pacientov
Grafika: ePosavje.com
S pojavom karantenskih odločb so v bolnišničnih ustanovah dobili novo kategorijo pacientov. Kdo so in kako se na njih pripravljajo v bolnišnici? Vprašali smo direktorico brežiške bolnišnice.

S pojavom karantenskih odločb tudi nova kategorija pacientov

Za čas karantene morajo zagotavljati prostore za njihovo obravnavo

BREŽICE Kot nam je dopoldne povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, se s pojavom karantenskih odločb srečujejo z novo kategorijo pacientov. To je in bo skupina pacientov, ki prav tako potrebuje nujno medicinsko pomoč in ugotovijo, da jih je potrebno hospitalizirati. V bolnišnico morajo tako za čas njihove karantene ves čas zagotavljati prostore za njihovo obravnavo in poskrbeti za vse zaposlene, ki te paciente obravnavajo in da so primerno zaščiteni.

Za celotno obdobje karantene v posebnih prostorih in pod posebno obravnavo

"Tako se nam pojavlja nova kategorija pacientov. Doslej smo imeli tiste s sumom na okužbo, ki smo jim vzeli bris in jih testirali in če niso bili pozitivni, smo jih lahko namestili na oddelek. Zdaj dobivamo novo kategorijo pacientov, ki jih moramo za celotno obdobje karantene namestiti v posebne prostore in jih na tak način tudi obravnavati," je dodala direktorica.

Doslej so imeli dva takšna primera

Pričakujejo še več primerov

V brežiški bolnišnici so imeli po besedah Hribarjeve dva takšna primera in jih v naslednjih tednih pričakujejo tudi še več. "Glede na to, da je zdaj tudi Hrvaška na rdečem seznamu, pričakujemo, da bo zdaj tega več," je dodala sogovornica.

Predvidevajo, da bo med takšnimi pacienti več starejših oseb

Ob tem v bolnišnici predvidevajo, da bo med primeri več starejših pacientov. "Med počitnicami je bilo več mlajših v karanteni, z novimi ukrepi pa se verjetno povečalo tudi število starejših oseb."

"Beležimo visok porast okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni"

Umiritve števila okužb zaenkrat ne pričakujejo

Kakor je dopoldne povedala Nuška Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Slovenija v zadnjem času beleži izjemno visok porast deleža okužb, ki se razvijejo pri ljudeh v karanteni. Okužba se namreč razvije pri 10 odstotkih ljudi v karanteni, kar kaže, da gre za pomemben ukrep za obvladovanje okužb. Po njenih besedah umiritve števila okužb zaenkrat ne pričakujejo.

Ena nova okužba v Sevnici

V torek so sicer pri nas ob 1439 testih potrdili 36 novih okužb, eno novo tudi v občini Sevnica. Od potrjenih okužb je bilo sedem vnosov iz tujine, po dva iz Hrvaške in Nemčije.

(bš)

brežice
video
koronavirus

Pridružite se nam

Zadnje novice